Viorel Muha
Incepător
Popularitate: -1
Filozof, Eseist, Prozator, Poet- Cuvintele sunt vocea inimii - Confucius Eu caut doar sa le simt si sa le inteleg.
|
|
« Răspunde #2 : 02 August 2008, 18:16:47 » |
|
.
LANŢUL DE RELEVAŢIE PRIN BIBLIE
DUMNEZEU * REVELATIA ( Dumnezeu se descopere pe Sine oamenilor) * INSPIRATIA ( Dumnezeu conduce alcatuirea Bibliei) * RECUNOASTEREA (Dumnezeu ii convinge pe oameni sa accepte cartile sfinte) * CANONIZAREA ( Biblia este formata ca o culegere de carti) * PASTRAREA (Biblia este copiata exact si multiplicata) * TRADUCEREA (Biblia este daruita tuturor neamurilor) * OBSERVAREA (Biblia este cintita si cunoscuta) * ILUMINAREA (Duhul Sfant lamureste textul Bibliei) * INTERPRETAREA ( Oamenii afla "ce" , "de ce " si "pentru ce" este scris in Biblie) * APLICAREA ( Oamenii pun principiile Bibliei in practica zilnica)
AUTORII CARTILOR VECHIULUI TESTAMENT
AUTORUL SCRIERILE CAPITOLE OCUPATIA
Moise Geneza1 - Deuteronom 33 186 print, cioban, conducator Psalmul 90 1 si calauza a poporului Iov 42 evreu
Iosua Deuteronom 34 1 conducator militar Iosua 1:1 - 24 : 28 24 slujitor, ucenic, conducator al poporului evreu
Eleazar Iosua 24:29-32 4 vers. mare preot, lucrator in metal
Fineas Iosua 24:33 1 vers. mare preot, portar la cortul intalnirii
Samuel Judecatori 21 judecator, preot, profet, Rut 4 conducator al poporului evreu 1 Samuel 1-24 24
Natan 1 Samuel 25 - 2 Samuel 24 31 profeti, sfetnici si imparatesti Gad
David Psalmii 2-9, 11-32 ; 34-41; 75 cioban, cantaret, poet, erou 51-65; 68-70; 86; 95; 101; militar, imparat al natiunii 103;108-110; 122; 124;; 131; Israel 133;138-145 a colectat psalmii 1-41 ? Asaf Psalmii 50; 73-83 12 preot,profet, cantaret la Templu
Fii lui Core; Psalmii 42; 44-49; 84-; 85; 87; 10 preoti, compozitori, cantareti Asir Elkana Abiasaf Tahat Uriel Uzia Saul
Etan Psalmii 89 1 intelept
Heman Psalmul 88 1 intelept Solomon Cantarea Cantarilor 8 Imparat al natiunii Israel Proverbe 1-29 29 cel mai intelept om, muzician, poet, Psalmii 72; 127; 2 zoolog, botyanist Eclesiastul 12 Agur Proverbe 30 1 intelept
Lemuel Proverbe 31 1 incert
Ahia parti din cartile imparati Ido si Cronici ? profeti
Semaia parti din cartile Imparati Iehu Obadia Obadia 1 profet
Ioel Ioel 3 profet
Iona Iona 4 profet
Amos Amos 9 pastor, fermier, profet
Osea Osea 14 profet
Mica Mica 7 fermier, profet Isaia Isaia 66 preot, print, profet
Ezechil a editat Proverbe 30 imparat, constructor iscusit si poate Psalmii 42-89 ?
Naum Naum 3 profet
Tefania Tefania 3 profet
Ieremia 1 si 2 Imparati 46 preot, profet Ieremia 52 Plangerile 5
Baruc Ieremia 52: 31- 34 4 vers. scrib, ucenic
Habacuc Habacuc 3 muzician, profet, preot (?)
Daniel Daniel 12 intelept, profet, inalt demnitar in imperiile Babilonian Persan
Ezechiel Ezechiel 48 preot, profet
Hagai Hagai 2 preot, profet
Zaharia Zaharia 14 preot, profet
Mardoheu Estera 10 demnitar in Imperiul Persan
Ezra 1 si 2 Cronici 65 preot, carturar, invatator si Ezra 10 conducator de reforma Neemia 13 a editat probabil Psalmii 90-150 Neemia Neemia 1:1 - 7 : 5; 9 paharnic la curtea imperiului 11:27 - 12 : 43 ; 13:4 - 31 Persan, guvernator al Lui Iuda si al Ierusalimului
Maleahi Maleahi 4 profet
Anonimi 2 Imparati 25; Unii psalmi 48
Explicatiile si multe din frazele-citate de mai jos sunt redate din BIBLIA CU EXPLICATII tiparita de organizatia Christian Aid Ministries. P.O.Box. 360, Berlin, Ohaio 44610, U.S.A. Editia a - IV - a, aparuta in 1996. Tiparita in S.U.A. Printre acestea sunt si interpretari personale.
. "Toată Scriptura este însufleţită de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună " -2 Timotei 3;16-17
Vechiul Testament . Conţine; Geneza, Exodus, Leviticul, Numeri, Deuteronomul, Iosua, Judecători, Rut, 1. Samuel, 2 Samuel, 1 Împăraţi, 2 Împăraţi, 1 Cronici, 2 Cronici, Ezra, Neemia, Estera, Iov, Psalmii, Pildele sau Proverbele, Eclesiastul, Cântarea Cântărilor, Isaia, Ieremia, Plângerile lui Ieremia, Ezechil, Daniel, Osea, Ioel, Amos, Obadia, Iona, Mica, Naum, Habacuc, Tefania, Hagai, Zaharia, Maleahi.
Noul Testament
Matei, Marcu, Luca, Ioan, Faptele Apostolilor, Romani, 1 Corinteni, 2 Corinteni, Galateni, Efeseni, Flipeni, Coloseni, 1 Tesaloniceni, 2 Tesaloniceni, 1 Timotei , 2 Timotei, Tit, Filimon, Evrei, Iacov, 1 Petru, 2 Petru, 1 Ioan, 2 Ioan, 3 Ioan , Iuda, Apocalipsa. .
Nicolae Iorga spunea ca; " Taina existentei umane nu sta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" Din toate cartile lumii, Biblia da cel mai bun raspuns pentru cine vrea sa afle rostul vietii.
" Pentru multi, Biblia este o carte plicticoasa. Textele ei vechi suna ca paginile unui testament scris de multa vreme. Nu uita ca este totusi un testament si testamentul vorbeste despre o mostenire. Cand numele meu este pus alaturi de o mostenire urechile mele devin dintr-o data interesate. Oare ce are Dumnezeu in cartea aceasta pentru mine? Nu stiu cum o vei citi tu, dar eu cel putin mi-am gasit numele scris in textul din Ioan 3;16;
" Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul lui fiu, pentru ca oricine crede in El , sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica "....
...Vezi dacă nu cumva este pomenit şi numele tău în cuprinsul acestui text " . Acestea sunt cuvintele lui C.H. Spurgeon, socotiti de multi " printul predicatorilor din veacul modern" . Viorel Muha transcriere
|