01 Iunie 2023, 10:57:08 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
  Pagina principală   Ajutor   Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
IntroducereÎnregistrareAutentificareProfilCum se scrie un mesajMesaje personaleCăutare

Deoarece scrierea de mesaje este de fapt scopul şi existenţa unui forum, vom explica un pic mai în detaliu diferitele opţiuni şi tehnici disponibile. Those who are familiar with forum software, HTML or bulletin board code în general may prefer to skip straight to the Coduri BBC - Bulletin Board Code şi Zâmbete de referinţă.

Dat fiind că forumul SMF poate fi particularizat foarte tare de către administratori, facilităţile şi permisiunile descrise mai jos sunt doar cu titlul de enunţ şi nu definitive.

 1. Scriere de mesaje - Generalităţi
  1. Porneşte un subiect nou
  2. Porneşte un sondaj nou
  3. Cum scrii un eveniment in calendar
  4. Cum răspunzi la un subiect sau un sondaj
  5. Cum citezi un mesaj
  6. Cum modific sau şterg un mesaj
 2. Opţiuni standard la scriere
  1. Imagine ataşată mesajului
  2. Cod BBC - Bulletin Board Code
  3. Zâmbete
 3. Taguri (explicaţii pentru începători)
 4. Opţiuni suplimentare
  1. Anunţă-mă la răspunsuri.
  2. Întoarce-te la acest mesaj.
  3. Nu folosi zâmbete.
  4. Fişiere ataşate
 5. Explicaţii pentru
  1. coduri BBC SMF - Bulletin Board Code
  2. Zâmbetele SMF

Scriere de mesaje - Generalităţi

Porneşte un subiect nou

Afişează forumul sau subforumul unde doreşti să scrii şi fă click pe butonul Subiect nou (de obicei este poziţionat atât în partea de sus cât şi în cea de jos a forumului asa cum este indicat în Ajutor pentru utilizatori - Introducere), ceea ce ar trebui să te ducă în ecranul Porneste subiect nou. Acesta prezintă un număr de opţiuni, dintre care cele mai importante doua sunt câmpul Subiect şi câmpul principal Mesaj (nu este etichetat astfel, însă este evident prin dimensiunea sa). Deci poţi începe să introduci subiectul şi mesajul dorit, însă fii atent că dacă unul din aceste doua câmpuri principale nu este completat, subiectul nu va fi acceptat. Dacă eşti mulţumit cum arată mesajul în format text, poţi să-l trimiţi simplu, doar fă click pe butonul Mesaj, sau poţi să-l verifici cu butonul Verifica button, însă urmează şi alte opţiuni disponibile pentru a face lucrurile mai interesante.

+  Numele forumului
|- +  Numele categoriei
| |- +  Numele forumului
| | |- +  Porneşte subiect nou
Porneşte subiect nou
Opţiuni standard omise momentan pentru uşurinţă şi explicate mai jos.
Subiect:
Opţiuni suplimentare omise momentan pentru uşurinţă şi explicate mai jos.

shortcuts: tastează alt+s pentru a trimite un mesaj sau alt+p pentru verificare • Unele forumuri afişeazp arborele de navigare sus, în mod orizontal care salvează din spaţiu.
 • Unele forumuri pot fi configurate să afişeze butonul suplimentar Verificare ortografică alături de celelalte două de mai sus.

Porneşte un sondaj nou

Un sondaj este un mesaj care are adăugate întrebări şi opţiuni de vot, şi poate fi pornit făcând click pe Sondaj nou in loc de Mesaj nou aşa cum a fost descris mai sus. Pentru a porni un sondaj este necesar să completezi câmpul Întrebare şi cel putin două Opţiuni, asta pe lângă Subiect şi Mesaje care sunt necesare de către un subiect ordinar. Alte opţiuni sunt numărul de voturi pe care le poate face un utilizator, durata sondajului, dacă utilizatorii pot schimba opşiunile sau nu şi condiţii pentru ca rezultatele să fie afişate.

Pentru a propune mai mult de 5 opţiuni în sondaj, simplu, doar click pe Adaugă optiuni de câte ori consideri necesar.

Notă: este deasemeni posibil pentru anumiţi utilizatori să adauge sondaje la un subiect deja existent.

Cum scrii un eveniment in calendar

Atunci când a fost activat (calendarul nu este activ implicit) poţi scrie evenimente în calendar facând click pe Calendar în meniul principal urmat de Scrie eveniment în ecranul calendar. Acest ecran este de fapt ecranul Porneste subiect nou care are drept câmpuri sumplimentare titlul evenimentului, data, forumul unde să fie scris evenimentul, ceea ce va adăuga evenimentul în calendar şi va creea un link către mesajul din forum.

Cum răspunzi la un subiect sau un sondaj

A răspunde este identic cu a porni un subiect nou, cu diferenţa că nu este necesar să scrii nimic în cămpul Subiect decât atunci cînd doreşti să-l modifici explicit. Pentru a vota într-un sondaj trebuie doar să alegi opţiunea dorită şi să faci click pe Trimite votul.

Dacă opţiunea 'Răspuns rapid' a fost activată, atunci în josul paginii apare câmpul Răspuns rapid, însă va trebui să introduci codurile BBC - Bulletin Board Code şi Zâmbetele manual dacă doreşti a le utiliza.

Cum citezi un mesaj

Pentru a răspunde la un mesaj cu un citat din acesta, poţi să faci click pe butonul Citat din mesajul dorit şi să adaugi comentariile tale sau click butonul Răspunde urmat de Insrează Citat din mesajul care te interesează, dar ai grijă la:

 • Ambele modalităţi adaugă un link către mesajul original indicând numele utilizatorului, data şi ora mesajului original, în timp ce codul BBC - Bulletin Board Code citat doar citează mesajul dorit fără informaţiile sumplimentare.
 • Poţi deasemeni reţine sau adăuga 'autorul' în mod independent de funcţia Citat, aşa cum este arătat în SMF Bulletin Board Code Reference mai jos.

Cum modific sau şterg un mesaj

Pentru a modifica un mesaj, click butonul Modifică şi doar fă schimbările dorite. Mai toate forumurile sunt setate să afişeze ore şi ziua ultimei modificări, dar administratorii pot acorda o scurtă perioada pentru modificări înainte ca aceasta să se întâmple.

Pentru a şterge un mesaj, click butonul Şterge urmat de OK din căsuţa de confirmare Elimină acest mesaj? care apare imediat după. Unele forumuri permit deasemeni să ştergi subiectele sau sondajele pornite de tine însa aceste butoane sunt de obicei în josul paginii.

Opţiuni standard la scriere


Imagine asociată mesajului:
ÎngroşatOblicSubliniatTăiat|Radiant UmbritBaner|text preformatat Aliniat la stânga CentratAliniat la dreapta|Linie orizonatală|Dimensiune fontTip font
Insereaza film flashInserează imagineInserează adresă URLInserează adresă email Inserează link FTP|Inserează tabelInserează rând de tabelInserează coloană de tabel|Indice susIndice josTelex| Inserează fragment de codInserează citat|Inserează listă
Zâmbet Wink Cheesy Grin Angry Sad Shocked Cool Huh Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Kiss Cry


Imagine ataşată mesajului

Acest meniu drop-down îţi permite să schimbi iconul implicit al unui mesaj din linia subiect cu o imagine apropriată scopului şi intenţiilor mesajului.

Cod BBC - Bulletin Board Code

Bulletin Board Code (sau coduri BBC) sunt scule esenţiale pentru a formata şi schimba aparenţa unui mesaj. Acesta are efect asupra unui text la fel cum uneltele de formatare din orice procesor de text. Totuşi cămpul principal Mesaj nu se comportă WYSIWYG (ceea ce vezi este ceea ce va fi scris), de aceea ar trebui să verifici mesajul pentru a vedea cum va arăta în realitate.

Explicaţii complete despre codurile BBC din SMF sunt descrise mai jos.

Zâmbete

În timp ce zâmbetele pot fi văzute doar mimic în natură, ele pot juca un rol important în clarificarea cuvintelor şi expresiilor din mesaj în mod identic cu inflexiunile din limbaj ţi expresiile feţei în lumea vorbită. La fel ca cele mai multe forumuri, SMF are o gamă standard de zâmbete care pot fi adăugate unui mesaj facând click pe imaginea dorită sau introducând un anumit cod. Opţiunea fără zâmbete este deasemeni oferită pentru ocaziile cînd anumite combinaţii de caractere vrei să fie afişate ca atare şi nu convertite în imaginile respective!

Explicaţii complete despre zâmbetele din SMF sunt oferite mai jos.

Taguri (explicaţii pentru începători)

Înainte de a enumera butoanele BBC şi scopul lor, să vedem cum lucrează acestea presupunând că dorim să introducem un text îngroşat, evidenţiat (bold). Putem porni prin a face click pe butonul B (Bold) şi să tastăm textul între tagurile apărute, sau mai simplu putem tasta întăi textul, îl selectăm şi apoi click pe buton. Astfel tastând 'text', selectăm şi apoi click butonul 'B' va produce '[b]text[/b]', ceea ce se traduce în text atunci când scriem sau verificăm. (NB Aceastea nu funcţionează în Opera, care va insera tagurile doar la sfărşitul mesajului.) În continuare, dacă selectăm '[b]text[/b]' şi apoi click pe butonul I (Oblic - Italic) va produce '[i][b]text[/b][/i]', ceea ce se va traduce în text atunci când scriem mesaje sau verificăm şi deasemeni introduce conceptul de subsecvenţialitate (nesting), ceea ce înseamnă că fiecare nou set de taguri este văzut ca o căsuţă ce conţine atât textul original cât şi orice alt tag deja aplicat acestuia.

important: tagurile BBC pot fi deasemeni tastate şi editate în loc de click pe butoane.

Opţiuni suplimentare

Următoarele opţiuni pot apare implicit în unele forumuri dar pot fi plasate într-un frame expandabil/colapsabil (încearcă click pe sîgeţile de mai jos!) în altele:


+ Opţiuni suplimentare...
 Anunţă-mă la răspunsuri.
 Întoarce-te la acest mesaj.
 Nu folosi zâmbete.
Fiţiere ataşate:

Extensii permise: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Dimensiunea maximă a fişierelor ataşate: 128 KB

shortcuts: tastează alt+s pentru a trimite un mesaj sau alt+p pentru verificareAnunţă-mă la răspunsuri

Bifează pentru a subscrie la notificările prin email pentru acest subiect.

Întoarce-te la acest subiect

Bifează pentru a te întoarce la subiect (în loc de a merge la indexul de mesaje) după scrierea de mesaje (PS poţi deasemeni seta aceasta ca o preferinţă în profilul personal).

Nu folosi zâmbete

Bifează pentru a preveni ca anumite combinaţii de caractere din mesajul tău să fie interpretate ca zâmbete.

Fişiere ataşate

Dacă este activată, această facilitate permite ataşarea de fişiere la mesaje într+un mod similar cu un client de email, astfel trebuie doar să alegi fişierele dorite din computer înainte de a face click pe Mesaj. Poţi şterge fisierele ataşate sau adăuga mai multe modificînd mesajul, cu următoarele observaţii:

 • Extensiile permise şi dimensiunile sunt setate de către administratorii forumului.
 • Cele mai multe forumuri sunt setate ca să afişeze imaginile ataşate ca făcînd parte din mesaj, astfel că nu este posibil să preview fişierele ataşate, deci trebuie să ataşezi fişierele înainte de a trimite efectiv mesajul tău.

Explicaţii pentru

coduri BBC SMF - Bulletin Board Code

Butoanele de mai jos sunt cele din tema implicită SMF şi pot fi diferite de la forum la forum.

Numele Tag Buton Cod Rezultat Comentarii
Îngroşat Îngroşat [b]bold[/b] bold *
Oblic - Italic Oblic - Italic [i]oblic[/i] oblic *
Subliniat Subliniat [u]Subliniat[/u] Subliniat *
Tăiat Tăiat [s]Tăiat[/s] Tăiat *
Radiant Radiant [glow=red,2,50]Radiant[/glow]
Radiant
Cele trei atribute (eg red, 2, 50) din tagul 'radiant' sunt culoarea, puterea şi respectiv grosimea.
Umbrit Umbrit [shadow=red,left]
Umbrit
[/shadow]
Umbrit
Cele două atribute (eg red, left) din acest tag sunt culoarea şi respectiv direcţia.
Baner Baner [move]mişcător[/move] mişcător Nu este validat XHTML, dar poate fi folosit şi pentru imagini!
Text preformatat Text preformatat [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
						Forum
Menţine formatul textului.
Aliniat la stânga Aliniat la stânga [left]Aliniat la stânga[/left]

Aliniat la stânga

*
Centrat Centrat [center]Centrat[/center]
Centrat
*
Aliniat la dreapta Aliniat la dreapta [right]Aliniat la dreapta[/right]

Aliniat la dreapta

*
De la dreapta la stânga * [rtl]De la dreapta la stânga![/rtl]
De la dreapta la stânga!
Folosit tipic atunci când se scrie în limba arabă sau hebrew într-un document într-o limbă latină.
De la stânga la dreapta * [ltr]De la stânga la dreapta![/ltr]
De la stânga la dreapta!
Folosit tipic atunci când se scrie într-o limba latină într-un document în limba arabă sau hebrew.
riglă orizontală riglă orizontală [hr]
*
Dimensiune font Dimensiune font [size=10pt]Dimensiune font[/size] dimensiune font *
Tip font Tip font [font=Verdana]Tip font[/font] Tip font Important: doar fonturile instalate pe calculatorul utilizatorilor vor fi afişate, deci trebuie folosit cu grijă!
Culoare font [color=Red]roşu[/color] roşu Alege culoarea din meniul drop-down.
Inserează film Flash Inserează film Flash [flash=200,200]
http://un anume site/fisier.swf
[/flash]
http://un anume site/fisier.swf Atenţie: dacă fisierele flash incluse au fost dezactivate de către administratori, atunci doar fişierul va fi afişat ca o simplă legătură aşa cum este aici. Două atribute sunt importante în tagul 'flash' : laţime şi înălţime.
Inserează imagine Inserează imagine [img]
http://un anume site/fisier.gif
[/img]
introdu lăţimea şi înălţimea pentru a redimensiona imaginea.
[img width=48 height=48]
http://un anume site/fisier.gif
[/img]
Inserează link URL Inserează link URL [url]http://siteul tau/[/url] http://siteul tau/ Atenţie: tagul 'url' deschide linkul într-o fereastră noua, dar poţi introduce tagul 'iurl' pentru a se dechide în aceeaşi fereastră.
[url=http://siteul tau/]
descriere
[/url]
descriere
Inserează adresă email Inserează adresă email [email]
cineva@undeva
[/email]
cineva@undeva *
Inserează link FTP Inserează link FTP [ftp]
ftp://siteul tau/fisier
[/ftp]
ftp://siteul tau/fisier *
[ftp=ftp://siteul tau/fisier]
descriere
[/ftp]
descriere
Inserează tabel Inserează tabel [table][/table] * tagul 'table' singur nu produce nici un rezultat.
Inserează rând de tabel Inserează rând de tabel [table][tr][/tr][/table] * Tagurile 'table' şi 'tr' singure nu produc nici un rezultat.
Inserează coloană de tabel Inserează coloană de tabel [table][tr][td]
conţinut
[/td][/tr][/table]
conţinut
Atenţie la tagurile de mai sus: tagul 'table' conţine tagurile 'tr' care fiecare conţine un număr egal de taguri 'td' !
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Indice sus Indice sus [sup]Indice sus[/sup] Indice sus *
Indice jos Indice jos [sub]Indice jos[/sub] Indice jos *
Telex Telex [tt]Telex[/tt] Telex Font monospace.
Inserează fragment de cod Inserează fragment de cod [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Foloseşte-l întotdeauna pentru a împiedica citirea codului şi interpretarea acestuia ca BBC şi/sau zâmbete!
Inserează citat Inserează citat [quote]citat[/quote]
Quote
citat
Atenţie la atributul opţional 'autor'.
[quote author=autor]citat[/quote]
Quote from: author
citat
Inserează listă Inserează listă [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
 • SMF
 • YaBB SE
Poţi adăuga oricâte raduri doreşti, dar atenţie ca fiecare să fie fie introdus între tagurile corecte înainte şi după. Deasemeni poţi alege cum să fie afişată lista folosind tagurile adecvate înainte şi fără taguri la închidere, dar această opţiune nu este validată XHTML.
[list]
[o]circle
[O]circle
[0]circle
[*]disc
[@]disc
[+]square
[x]square
[#]square
[/list]
 • circle
 • circle
 • circle
 • disc
 • disc
 • square
 • square
 • square
Abrevieri * [abbr=de exemplu]ex[/abbr] ex Afişează expresia integrală atunci când se trece cu mouseul peste.
Acronim * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Afişează expresia integrală pentru acel acronim atunci când se trece cu mouseul peste.

Zâmbetele SMF

Zâmbetele afişate mai jos sunt setul standard din tema implicită SMF şi pot fi diferite de la forum la forum.

Nume Imagine (click pentru a insera) Cod (click pentru a insera)
Zâmbet :)
Wink ;)
Cheesy :D
Grin ;D
Angry >:(
Sad :(
Shocked :o
Cool 8)
Huh ???
Roll Eyes ::)
Tongue :P
Embarrassed :-[
Lips Sealed :-X
Undecided :-\
Kiss :-*
Cry :'(

Atenţie că nu toate zămbetele vor fi corect afişate şi convertite în imagini dacă nu au un spaţiu înainte.

IntroducereÎnregistrareAutentificareProfilCum se scrie un mesajMesaje personaleCăutare