01 Iunie 2023, 18:06:44 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
  Pagina principală   Ajutor   Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  

În timp ce SMF are înclus un motor de cautare intern foarte bun, utilizarea corectă a acestuia este cheia obţinerii rezultatelor scontate!

 1. Cum începe o căutare
 2. Sintaxa
  1. Marcherii de citat (ghilimele simple sau duble sus)
 3. Simplu sau Avansat?
  1. Căutare simpla
  2. Căutare avansată

Cum începe o căutare

Presupunem că forumul SMF utilizează tema implicită (sau o derivata a acesteia), ar trebui să observi un câmp simplu Caută (alaturi de o legătură text Căutare avansată) în partea de sus a paginii de index şi o opţiune Caută în meniul principal. Dacă nu, opţiunea Caută din meniul principal, ar trebui să te conducă direct la ecranul de căutare rapidă.

Sintaxa

În timp ce scrii un text (care vrei să-l regăseşti) sau o combinaţie de caractere, poate fi util să foloseşti variabile sau citate pentru ca într-adevăr sa faci cautarea utilă:

Marcherii de citat (ghilimele simple sau duble sus)

în acest mod, cautarea după forum simple machines va returna oricare sau toate din cele trei cuvinte, în timp ce scris cu ghilimele duble (ex. "forum simple machines") va returna doar rezultatele care conţin întreaga frază.

Simplu sau Avansat?

Căutare simpla

Pentru a folosi căutarea simplă (dacă este ectivată de către administratori), sintaxa de bază, scrisă mai sus este tot ce trebuie să ştii. Însă: această metodă caută prin întregul forum dupa oricare sau tot din ceea ce ai specificat, în toate mesajele scrise in ultimele 9999 zile (aproape 27 ani)! Aşa că, pentru a avea mai mult control, poate vrei să foloseşti căutarea avansată.

Căutare avansată

Deşi ecranul de căutare avansată poate părea iniţial complicat dacă forumul are multe categorii, forumuri, subforumuri, în realitate este destul de intuitiv când este redus la componentele de bază:

+  Numele forumului
|- +  Caută
Alege parametrii de căutare
Caută după:   după utilizator:
     
 
Opţiuni: Vărsta mesajului:


Între şi zile.
Ordinea de căutare:

Alege forumurile în care cauţi, sau caută în toate:

Numele categoriei

 • Unele forumuri afişează arborele de navigaţie în partea de sus, orizontal pe o linie, pentru a salva spatiu.
 • În ciuda aparenţelor, în realitate sunt trei opţiuni pentru căutare, astfel Potriveşte toate cuvintele şi Potriveşte oricare cuvânt sunt accesibile în meniul drop-down, şi "Potriveşte întreaga frază" fiind accesibile aşa cum este descris mai jos.
 • Implicit * în câmpul după utilizator este o variabilă care permite sa se caute în mesajele oricărui utilizator. Nota: este posibil să înlocuieşti acestă variabilă cu un singur nume de utilizator, şi deci să cauţi doar în mesajele sale, însă nu este posibil să cauţi după mesajele mai multor utilizatori, excepţie făcând * care reprezintă toţi utilizatorii.
 • Afişează rezultatele ca mesaje returnează întregul mesaj care conţine cuvintele căutate (există şi opţiunea de răspuns) în loc de o listă cu legături către mesaje, dar va avea ca rezultat mai multe pagini ceea ce poate fi important atunci când cauţi într-un forum cu foarte multe mesaje după o frază foarte uzuală.
 • Vârsta mesajelor îţi permite să setezi vârsta maximă şi minimă a mesajelor în care se execută căutarea..
 • Alege un forum în care să cauţi este o alta utilitate ce are drept scop să micşoreze căutarea, implicit este setată pe 'toate' (întregul forum, sau mai precis, toate forumurile la care ai acces să citeşti).
 • Butonul Caută pune întregul motor de căutare în mişcare, însă a apăsa tasta 'Enter' direct din orice câmp de căutare este de multe ori mai uşor.