Forum.Citatepedia.ro

Literatură => Versuri => Subiect creat de: Lucian Velea din 23 August 2008, 14:09:46Titlul: Ce este un haiku?
Scris de: Lucian Velea din 23 August 2008, 14:09:46
Conform DEX: "Poezie japoneză alcătuită din 17 silabe dispuse în trei grupe."

Conform Wikipedia: "Haiku este un gen de poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză, (limba japoneză fiind o limbă silabică), alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 "versuri" formate din 5, 7, 5 silabe."; se adaugă: "Haiku-urile trebuie să conţină cel puţin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul (kigo) în care acesta a fost scris."

Acesta este haiku-ul original japonez. În alte limbi se admit abateri de la aceste reguli atât de stricte, pentru adaptare la particularităţile limbii şi locului, dar şi pentru a face posibile traducerile.

Pentru Citatepedia, am stabilit că un haiku trebuie să aibă 3 versuri. Mi se pare însă prea puţin ca aceasta să fie singura regulă. Aştept părerile celor cu experienţă la acest capitol.


Titlul: Răspuns: Ce este un haiku?
Scris de: monica trif din 26 August 2008, 12:25:08
La fel ca orice gen de poezie haiku-ul nu este doar un tristih de 17 silabe. Un haiku trebuie să surprindă un “moment haiku” (o imagine din natură care să ofere o “deschidere” spre metafizic), rostul haiku-ului este acela de a pune în faţa omului un fenomen care brusc să-l facă pe deplin conştient de o anume măreţie cosmică surprinsă într-un fapt întîmplător, aparent neînsemnat.
Pt un poet care scrie haiku este necesar sa se initieze cat de cat in cultura japoneza, Zen, deasemenea sa cunoasca si formele estetice ale haiku-ului, acestea fiind: karumi, mushin, sabi, wabi, yugen, mei, mono no aware, fueki, ryuko, aware. Nu stiou daca am omis vreo una. Fiecare din acestea avand propriul caracter si definitie.


Titlul: Răspuns: Ce este un haiku?
Scris de: sorin520 din 26 August 2008, 18:02:41
Iasomnia e-n floare astazi,fluturii danseaza,frasinul fosneste
Acesta este adevaratul miracol
Acesta este realitatea 
Ce pacat ca limba romana nu a fost facuta pentru asemenea bijuterii