30 Ianuarie 2023, 20:03:27 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Casa Regala  (Citit de 2697 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
SIlviu Olexsiuc
Vizitator


Adresa de email
« : 31 Decembrie 2014, 12:17:07 »

Nu stiu cum se face ca marile case regale ale lumii supervizeaza in statele puternice,asezate,respectate,cu forta economica,cu traditii incurajate,scoase la lumina,sa le vada toata lumea,sa le sporeasca PIB'ul.
 Nu cunosc un exemplu de casa regala care sa lucreze intr-un stat slab,sarac,controversat.
 O fi,dar eu nu cunosc.
S-ar parea ca aceste entitati stiu sa tina friurile unui stat prosper,cu importanta,cu greutate.
 La noi,un popor vechi ,cu traditii bogate,cu oameni calzi,cu posibilitati,cu talent,traitor intr-un stat relativ nou,situatia este cam albastra.S-ar parea ca a inceput sa se albastreasca de la paspa' incoace.
  Regele a abdicat.
Acum putem sa ne facem de cap.A venit democratia populara.Am inceput sa facem fabrici mari....Unele mergatoare,multe "pseudo".Fabrici la kilogram,ba ce zic? La tona.
 Aveam "target" cincinal.Se numea Plan .Ne-am speriat de atita plan.Am ramas speriati.Astazi nu mai planificam nimic,de frica.Sa nu ne cada bulgarele de sare in cap.
of doamne.
Ca sa avansam in ierarhia de partid,sau in administratie,sau in uzine,oriunde,trebuia sa umflam raportarile.Orice si oriunde numai sa depasim planul.Faceam cinci ani in patru ani,in trei ani jumate...ehei,lucru dracului.
 Asa ne-am furat singuri caciula.Am ramas de caruta.
 Casele regale din lume si-au vazut de treburi.Vegheau cavpopoarele lor sa traiasca in curatenie,in dreptate,in respect,si sa munceasca in credinta,cu profesionalism,motivati pa deplin de angajatori.Noi ii numeam capitalisti,ciocoi."Noi muncim nu gindim"-asa strigam la revolutie...doamne,doamne.
 La noi suna mai bine:secretar de partid,presedinte de sindicat,comitet executiv,CPEx,etc.Prin anii 60-65,treburile mergeau un pic mai bine(pentru ca nu i-am prins).Din 70 incoace a inceput criza puternica.Tin minte cum bunica mea la care eram dat in grija,rupea cite un bonulet mic dintr-o cartela verde,cu care ma trimitea "in bariera "la piine.Aveam cinci sase ani.Pentru un bonulet primeam o jumatate de piine taiata cu cutitul ,rotunda,negricioasa,nu prea mare.Ne ajungea.Nu stiu cum.Dar vad si acum coji de piine ramase puse pe soba de mamarea,sa se usuce ,sa nu se strice.Mai tirziu am mai crscut.Ma trimitea mama la lapte Eram baiat mare,aveam cinspe'ani,poate.La patru dimineata plcam la piata la o coada de cel putin douazeci de persoane,daca nu mai multe.De multe ori pina sa ajunga la mine se termina laptele.Asa ca plecam acasa pe la sapte,opt,dimineata cu mina goala,inghetat si trist.
Bine ca aveam salarii mici,si nu puteam stringe prea mult,ca dacacdepuneai banii pentru o masina,o primeai pestexani de zile.Ehei,dragii mosului,nu mai era nimeni ca tine,cu masina noua.Untul il luam tot pe bonuri.La coada la gheare de pui ne rupeam camasile.Nu credeti? Hm...
 Cine avea salariu mai mare nu prea avea cecsa cumpere.Rafturile erau mai mereu goale.Carnea,ouale,untul,erau rare.Puteai sa faci rost pe sub mina (asa se zicea) daca cunosteai ceva vinzatori ,responsabili de magazine,prin partid,pe cineva .Of.  Lumea nu mai stie.A uitat.Multi nu au apucat timpurile alea.S-au nascut mai tirziu.
  De la "Revolutie",din 89. Incoace,treburile s-au mai schimbat.Alte conceptii Alt capital.Nu mai mergem cu dacia cea veche.Acum avem marci prestigioase,dar majoritatea de mina a doua.Se zice "second hand"Vai de mama noastra.Mai avem de tras
 Poate cu Regele ar fi fost altfel.Cine mai stie?
Pe Regle Mihai l-am cunoscut mai tirziu,cind i s-a permis reintoarcerea in tara.L-am batjocorit destul.Ne-am hotarit greu sa-l "iertam".
 L-am vazut om serios, cu vorbe drepte,masurate,fara limba de lemn,fara glume de prost gust,un om respectabil.I-am cunoscut si fica cea mare inoreuna cu sotul.Jos palaria.Oameni cu caracter.
Sus,la conducerea tarii,o ducem numai in certuri in scandaluri,neintelegeri,stiti 'mneavoastra,goana dupa ciolan.
 Alde "auto"fac treaba buna.Isi pun cozile pe spinare sicse tot duc in schimb de experienta prin Antile,prinGalapagos,prin te miri unde.
 Ci'ca se cupleaza la valorile mondiale.Ne cupleaza si pe noi la valori.Vai doamne.
 Adadar,dragii mosului,Casa Regala......
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: