02 Octombrie 2022, 12:27:09 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Truda  (Citit de 1726 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Silviu Olexsiuc
Vizitator


Adresa de email
« : 01 Ianuarie 2015, 21:01:46 »

Am trudit mult,si bine. Sa ajung membru de partid in PCR. Hat,de mult.Toata lumea era„ membru de partid”Era o vreme cind era la moda Securitatea.Securitatea tarii.Acolo gaseai„virfuri”,acolo gaseai relatii,acolo gaseai usi deschise.Acolo gaseai multe.Gaseai chiar si nenorociti.Nu intra orcine.
 Odata,am fost chemat oficial la sediul din localitatea dunareana.Noi, tineri pe atunci, ne adunam din lipsa de altceva,si discutam verzi si uscate.Jucam sah,discutam de fete,de proiecte,.La un moment dat,evaluam posibiloitatea construirii unui deltaplan Se inventase,mai demult La noi aparuse mai tirziu.Ca toate alea.ER greu,n-aveam noi bani.Ne-ar fi placut,eram tineri.
 La securitate am fost luat inprimire de o adevarata garda.Un tip caruia celalti doi ii spuneau „tovarase colonel”,un capitan,si un tinar locotenent.Toti trei erau calati pe mine. Eram periculos rau.Ce vrem noi sa facem cu deltaplanul? Aflasera.Dar noi nu ne feream. Eream inocenti.Vrem sa ne dam drumul cu el sa fugim in Bulgaria? Auzi narozii.Ce sa faci in Bulgaria? Sa evadezi dintr-o inchisoare in care se vorbeste limba ta ,pentru alta in care se vorbeste o alta limba? Trebuia sa fii batut in cap.Asa ca ei.Auzi ce-i framinta pe ei.Pentru ce mincau banii tarii.Asa copii,sa stiti si voi.Dai declaratii,una ,doua,noua.Si-alta data, si-alta data, erau perseverenti. Salariile curgeau regulat.Trai neneaca.Noi astia tinerii,infractori periculosi.Periculosi pentru socialism.Cine stia ce va fi? Intr-una din zile,au fortat nota Aveau nevoie de inca un informator.Sa doarma linistiti ai mari.Alt fel imi dau afara parintii si din partid si din servici.Vai. Si dai, si trage, c-o fi c-o pati.Am scris la dictare.Imi dadusera dinainte nume de cod.Trebuia vsa fiu Vasile.Ii aveam in spate pe toti trei.Curgea apa pe mine.Aveam 17  ani.eram necopt.Am refuzat sa semnez. S-au dezlantuit ai batrini.Cel tinar ii tempera. Ma lua cu binisorul. Strategie ieftina.M-au speriat dar n-am cedat. Eram un pusti tare.Acum sint mindru de mine cind imi amintesc.Ei dragilor,atunci multi au cedat. De frica. Sa nu-i mai acuzati asa tare.Multa lume nu stie.Un pusti indraznise sa-i refuze.Nu,nu,si nu. Transpiratii si la mine si la ei.Iar si iar si iar.Intr-un tirziu mi-au dat drumu.A doua zi am gasit iar in cutia postala Invitatie oficiala da la Secutitate.Am luat- si i-am dus- mamei.S-a speriat tare.I-am spus ca nu ma mai duc,fie ce-o fi.Teroare.L-a scurt timp am primit telefon de la aparatorii patriei. I-am refuzat iara.M-au injurat de mama. ca birjarii.Mama era linga mine.Da dragilor, nu credeti? Nici nu e de crezut. Dar asta e purul adevar.Ciobani inbicsiti. Aveau legea de partea lor. Nu m-am dus.De-atunci m-au lasat in plata domnului. Am scapat. Numai eu stiu cum. AScum stiti si voi.(Sa ma ierte ciobanii adavarati).
  Mai tirziu,peste un timp,a trebuit sa plec pe un drum in viata,profesional.Mama inclina mult spre o scoala de securitate.Asa erau vremurile.Nu eram convins dar am incercat .Exista si alta securitate.  Cea serioasa. Stiam. Am facut ce-am facut si am ajuns la ”Jupinie”,cu recomandari.Eram un pui de om cuminte.Mai eram si altfel.
_Da tovarase.Se rezolva, dar trebuie sa fii membru de partidHait,nu ma gindisem la asta.Zis si facut.M-am angajat la un birou.Imi mergea mina.In armata scrisesem OZU.din trei mii de soldati,m-au ales pe mine.Parol. Dupa doi trei ani am cerut sa fiu facut membru de partid.Mi s-a raspuns ca birocratii nu sint binevazuti in partid. Nu se poate. Am plecat.Trebuia sa fiu muncitor.M-am angajat laborant. Aveam note mari in Liceul de chimie(la chimie)Imi placea.Dupa ce a trecut anul,am cerut sa fiu membru de partid. Imi urmam planul.-Nu se poate tovarase ca functia este tehnica si trebuie vechime. Am plecat..Mam facut topografist,muncitor 2 baza.Asa era
atunci.Iar nu s-a putut, iar am plecat.La UjCoOp.-Da draga avem un post de revizor contabil.-Pai draga doamna,eu vreau sa fiu muncitor pentru ca imi trebuie carnet de partid.Si pe urma eu nu stiu contabilitate.-Lasa draga ca inveti tu. Da, dar carnetul.? Ma luase groaza cu carnetul asta.Altii erau facuti cu forta, eu alergam de ani de zilr dupa el.Ei bine, am mai tras un an de zile la vagoane.Descarcam vagoane de sare saci cu sare,de bauturi,si altele Un vagon de sare avea cincizeci de tone.Il luam la mina de doua ori.Odata il incarcam din vagon in tir, si apoi di tir in depozit.Si, si, si.La an m-am prezentat la birouri.-Carnetul meu? Nu se poate ca esti muncitor necalificat. Ei ce ziceti dragilor? Am dat dracului si carnetul si pe ei, Am plecat lecuit si de carnet si de securitate.Ce ziceti copii? Va placut?.O, nu, a fost doar un basm trait de mine, stati linistiti. Cita truda, si pentru ce!
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: