02 Octombrie 2022, 11:41:28 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Fat frumos  (Citit de 2014 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
SIlviu Olexsiuc
Vizitator


Adresa de email
« : 02 Ianuarie 2015, 14:32:33 »

Cindva, de mult, noi, copii mai mari sau mai mici,aveam un aliat de baza, secret, il stiam doar noi .Aveam un premergator, un deschizator de drumuri, ne dadea tarie, curaj.Aveam un sprijin, aveam un datator de speranta.
  Aveam pe Fat Frumos.
.....nu mai stiu cum se numea,scriitor roman, valoros ,istet , modest, isi daduse seama ce ne tre buia noua semintii acesteia.Ce trebuie oricarei semintii. Un crez. Aripi pentru zbor.
  Ne trebuia un Fat Frumos.
Nu era prea greu. Fat Frumos traia de pe timpul stramosilor. Nu trebuia inventat. Era inventat de mult. Ii dusese capul pe batrini. Trebuia doar sa-l urce pe coperti. Zis si facut.
  Asa l-am avut noi astia mai vechi, pe fat frumos.
 Acum, nu-l mai avem. A disparut. Toata lumea la uitat. Chiar si eu.
Acu avem "vestul salbatic".Acum avem "mondializare". Avem "acord cu FMI".
 Acum avem proiecte. Nu mai avem planuri de viitor. - simplu, romaneste, avem"Proiecte". Care mai de care.Proiecte'sus, proiecte'n jos. De'atitea proiecte, n'avem ce da copiilor sa manince. Ce,nu stiti? Pai mai intii treb'e studii de fezabilitate.
 Astea "e scumpe", Costa bani multi. Sa le'ajunga muhaielelor. Pe" coasta de azur,e preturi mari", Copii nostrii scurma prin gunoaie.Se ingrozesc ziaristii. De fatada. Da bine la "rating",
 Ai de sus,fac proiecte,de autostrazi,de diguri,de smangleli.
 Ei da dragii mei ,Fat Frumos.Cite n-ar face el !
 Pai si altii sint isteti. L-au scornit pe Superman. Asta se urca pe blocuri dintr-un salt. Mai rau ca Bruce Lee.
Salveaza oameni. Da' cite nu face ! Lucruri bune,dragii mei. Lucru mare cu Superman asta. Da aripi copiilor de pe ale meleaguri. La fel face si politistul ala, Murphi, ala robotozat care scoate din pulpa piciorului un pistol mare sa-i ajunga.Prinde toti banditii,face curatenie,unu' nu ramine. Cemai,mai tare ca DNAul nostru. Are "infipt" in cap, un calculator, modern, care vede prin ziduri, care calculeaza la milimetru. Nu greseste nici-o data.(pardon ) trebuia sa zic "nicio". Si nu moare nici-o data.(ptiii..iar am gresit).Ai lasa ca mo-i invata.Pai dragii mei ,filmul asta cu nemuritorii parca l-am mai vazut undeva.Pai da. La dacii nostrii, ei se credeau nemuritori. Ce ziceti dragilor, aveau minte? Multvinainte de americani. O, nu sa nu credeti ca nu-i stimez pe americani ,ba din contra, vinste lor. Ii duce si pe ei mintea. Ei inca mai au,nu ca "altii".
 Sugestia, autosugestia, sint lucruri de forta carora nu se mai indoieste nimeni in ziua de azi. Putem sa ne intarim. Sa calcam mai drept. Sa"alergam"mai repede.
 Da' cite nu face Fat Frumos !
Zmeul cel rau rapeste fecioara preacurata.Fiul cel mic al imparatului,
pleaca in lumea larga s-o salveze. Se duce in grjd cu o tava mare plina cu jaratic, rusu, aprins, proaspat. Trecu el pe la toti caii, unu' s'unu, Cai frumosi,grasi, cai imparatesti. Toti bat din copite, necheaza salbatic, dau sa rupa lantul. Intr-un colt, o gloaba amarita,uitata de vreme,trage cu ochii la tava cu jaratic. Pasami'te era "calul nazdravan." Ei dragii mosului, unde am ramas, a ,da.
 Voinicul, il incearca si pe el. Si unde pui mai frate, calul incepe sa manince la jeratic, nu ramine firimitura. O data se scutura calul asa cum se scutura muntii la cutremur, asa cum se scutura salcia pletoasa pe furtuna, apare un cal alb, un cal maiastru, cu aripile deschise. Calul nazdravan.Are si friu are si sa are si"faruri de ceata". Mezinul incalica,si dintr-o data,"pac,tac,cum zice compatriotul nostru", ajunge la zmeul zmeilor.
 Si pune-te lupta.De dimineata pina seara, ba cu palosu, ba cu "laseru", ba in lupta dreapta. Vezi doamne zmeul era mai batrin.Il cam dureau oasele,de la reumatism.Avea si ceva burta.Ce mai, una doua, voinicul il invinse. Lua fata pe cal si dusi au fost.
 Ei ce ziceti, copii, a fost frumos?
Sa ne bucuram, sa credem in viitor, in viitorul copiilor nustrii.
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: