08 Noiembrie 2024, 08:16:10 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Tarimul microbilor  (Citit de 5328 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
SIlviu Olexsiuc
Vizitator


Adresa de email
« : 06 Ianuarie 2015, 12:22:57 »

Azi dimineata, am pus la fiert "o punga" de lapte. Nevinovata. Laptele s-a prins. Il lasasem nederanjat, prea mult, in frigider.
 Vedeti 'neastra, cita grija ai avea, cite eforturi, degeaba. Aduni laptele de pe la tarani, de prin coclauri, il cari, il duci la fabrica si-l bagi "la'nghesuiala". Il pasteurizezi. Altfel se strica la rapid. E plin de microbi. Aerobi, anairobi, tot felu'. Si pe sus, si pe jos, si'nainte si'napoi. Dupa pasteurizare, il bagi la presa sa-i scoti caimacu'. Se vinde mai scump. Cu cit e mai gros cu atit e mai scump. Dupa aia il ambalezi. Il dotezi cu alta bariera pentru microbi.
Sa nu mai vina altii. Il bagi la rece, ca vezi, microbilor le place la temperatura ambientului, la caldurica.
Acolo se dezvolta in draci. Daca-i lasi in pace, e bai.Dacacai citiva, se face "moda". Se inmultesc ca furnicile, stii cum se zice. Apai, daca-i lasi prea mult, dupa termen, se'nmultesc, cita frunza cita iarba. Se strica laptele de tot. Cind il pui pe foc, "se prinde".
 Se aduna"bobi" mai mari, mai rari, ce inoata prin zerul "saracit".
 Da. Asta-i cu "microbii".
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: