02 Octombrie 2022, 11:27:11 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Democrație cu...sacîz  (Citit de 1314 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
acdc
Vizitator


Adresa de email
« : 20 Martie 2016, 22:04:23 »

 Dragii mei, cum să încep eu ? Hello, sună prea străinez, "măi dragă" sună prea strident, mai bine tot așa, simplu, dragii mei.
 Păi cine are timp mai mult de pierdut și se mai rătăcește printre rîndurile mele, a început să recunoască stilu'.Un stil mai "țărănesc". Da, dar nu peiorativ. A fi țăran nu e un lucru deloc rău, e un lucru din ce în ce mai rar. Și ce e rar e valoros. Toată lumea vrea ca la oraș. Nimeni nu mai vrea să fie țăran. Ei, uite, eu vreau. De ce ? Răspunsul e complex : Iac'așa.
 Vedeți dragilor :
Eu n-am uitat de unde am plecat.
Eu apreciez strădania țăranilor.
Eu stimez înțelepciunea țărănească.
Eu respect spiritul strămoșilor, cu toții de obîrșie țărànească.
 Buuun,
Păi de început am început, dar nu am atins încă subiectul. N-aș vrea să divaghez. E un lucru neplăcut.
 Ei bine, să revenim. Subiectul ar fi legat de normalitate. De normalitatea din țara noastră în ce privește mai ales unele aspecte ale democrației populare. Măcar cu termenul ăsta am rămas de la totalitarismul" popular". Ce înseamnă să fii democrat ? E simplu. Ca să fii democrat, trebuie să nu fii totalitar. Așa.
 Totalitarism, am văzut cu toții ce înseamnă. Cei mai tineri, se subînțelege, nu știu, află de la noi, dacă le spunem. Păi dragii mei, am cam început să vedem cum stă treaba și cu democrația. Termenii, în sine sînt relativi. Fiecare își face democrația așa cum o înțelege sau cum cer interesele locale. Pài vedeți dumneavoastră, democrația asta o putem desluși ca avînd două faze mari și late. Începutul și cuprinsul. Păi unii au ales ca începutul să fie făcut cu "resteul", cu ordine și disciplină, după care, cuprinsul se desfășoară firesc, fără derapaje majore. Alții,rămași mai în urmă din motive "diverse",au început cu libertinismul. Iacă'tă viceversa. Au demolat toate zăgazurile, bune rele. Fiecare a făcut ce a vrut. Dar, încet, încet, respectiva societatea început să se prindă. Că nu merge așa. S-a pierdut timp, s-au pierdut bani. Cam ca pe la noi. Încă nu ne dăm seama bine" cu ce se mănîncă" acest concept. Dar, cu timpul o să ne experimentăm și noi. Că vrem, că nu vrem. Ee, vorbă multă, sărăcie-n pungă, zice românul. Cemai.
Da' cine să stea să citească toată sporovăiala ? Cine are răbdare, cine nu are de lucru. Cine n-o citește, norocul lui.
 Dragii mei, citiți acest articolaș, așa, mai la distracție, el nu conține nimic de profunzime, e mai mult o glumă, așa că luați-l ca atare.
 Deci,
În democrație există votul individual. La noi însă, unii ar vrea să-l vadă obligatoiu. Auziți, vot obligatoriu. Păi iar să fim obligați ? Nu avem destule obligații ? Așa e în democrație ? Trebuie să votăm obligatoriu ? Ei drăcie ! P'asta n-o știam. Păi democrația consfințește dreptul la vot, nu obligativitatea votului. Păi noi gîndim cu "altceva" numai cu capul nu. Ia să vedem. Vrem o schimbare. Nu ne mai place. Unii se simt nebăgați în seamă de electoratul actual. Îl vrea schimbat. Păi să facem altă schimbare, altă modificare mai bine. Să modificăm calitatea votului, mai bine. Lăsăm dreptul la vot liberconsimțit atît în esență cît și ca prezență, dar îngrădim nițel accesul la vot. Păi poți să votezi dacă vrei dar să fii în cunoștință de cauză. Să ai un minim de informații. Ce e ăla un partid, ce e Parlamentul, etc.Chestii simple. Așadar, consider că o minimă testare prealabilă a tuturor celor ce vor să voteze ar fi recomandatà, ar fi benefică. Așa cum se testează pretendenții la carnetul de conducere auto. Ai dreptul să conduci un autovehicul, dacă ai carnet de conducere. Adică dacă ai cunoștințele necesare. Așa și cu votul. Vi se pare ciudat ? Păi poate să fie la prima vedere, dar la" a doua", e chiar logic. Se cere votul tuturor pentru una sau alta . Probleme serioase. Păi cum poate fi luat în calcul votul unui cetățean care nu deține informații specifice ? Dar al mai multor cetățeni ? Ce statistică ar ieși de aici ? Ce distorsiuni ? Ce valoare poate să aibă o alegere făcută în necunoștință de cauză ? Ce legitimitate ? Nimeni nu le poate sti pe toate, dar ca să votezi conștient, trebuie în mod normal să ai un minim de cunoștințe. Nu e logic așa ? Poate mă înșel eu. Se poate. Oricum, nu se face gaură'n cer. E părerea unui om de rînd. Dar, poate că cine știe ? În viitor s-ar putea schimba socoteala. Ar fi spre binele tuturor.
Știți, e la fel ca în cazul bicicliștilor. Aceștia circulă pe rețeaua strafală, laolaltă cu toți conducătorii auto dar fără nici un permis, fără nici o testare. Fiecare cum știe, după ureche, la întîmplare. E normal ? Nu e. Dar deocamdată e.

Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: