19 Martie 2024, 10:32:48 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Filozofia seriozitatii  (Citit de 15641 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Musat Cristina
Vizitator
« : 22 Decembrie 2008, 14:27:11 »

      De unde incepe si unde se termina atitudinea omului usuratic si aceea a omului adanc?Unde e granita intre frivol si serios?
      Definitia seriozitatii,dupa simtul comun,cuprinde totdeauna un element moral.Un om moral,un puritan al prejudecatilor etice,care se fereste toata viata sa nu supere prin vreo excentricitate sau prin vreo abatere simtul valorilor colective,are multe posibilitati de a fi declarat serios.
      Dar daca analizam lucrurile mai de aproape,nu ne e greu de constatat ca seriozitatea nu se confunda cu morala.Un asasin desavarsit considera crima ca ceva serios.Un bandit care isi risca in fiecare moment viata,isi indeplineste meseria cu toata seriozitatea.Altfel ar fi expus pieirii.Se poate concepe perfect un om care ar fi serios chiar si in lucruri neserioase,adica care ar duce pana la capat tot ceea ce face.
      Alteori caracterizarea omului serios se face dupa o atitudine exterioara,formala.Gravitatea sau pedantismul in gesturi,in vorbe,in ganduri,adica forma exterioara,meticuloasa si impunator studiata,ne face de multe ori sa decretam cuiva calitatea de serios.Cine n-a intalnit insa atatia pedanti usuratici,atatea secaturi ascunse sub masca gravitatii?
      Decernarea titlului de seriozitate presupune o judecata de apreciere.In alcatuirea acestei notiuni intra un proces de valorificarea.Seriozitatea e un merit,o virtute,dupa cum e bunatatea,frumusetea sau puterea.Orice proces de valorificare presupune o situatie ierarhica,o asezare de trepte de la inferior la superior.Stim ce inseamana un lucru frumos,un lucru bun.Criteriile pentru a-l determina sunt fixate.Dar cum vom descoperi evaluarea ierarhica care indica seriozitatea?
      In orice actiune,in orice fenomen,in orice manifestare exista totdeauna un centru si o periferie,un nucleu de care depinde principial si important ratiunea ei si apoi aspecte auxiliare,de importanta mult mai redusa pentru scopul care se urmareste.Cand mi se cere de pilda,o solutie la o problema,pot deosebi mai multe cai pentru a o obtine.Dar numai una din ele duce direct la scop,numai una rezolva iute si exact problema.Celelalte se invart in jurul ei,se abat de la gasirea solutiei,ori n-o pot ajunge niciodata.A prinde ceea ce este important spre deosebire de ceea ce este auxiliar,e unul din aspectele seriozitatii.
      Valoarea care se cheama seriozitate se caracterizeaza astfel intr-o prima infatisare,printr-o diferentiere intre central si periferic,intre principal si secundar.
      Un om serios nu pierde vremea niciodata cu mijloace care nu sunt oarecum substantiale,care nu apartin direct actiunii intreprinse.E evident neserios un om care se incurca in detalii adiacente sau in aspecte putin importante,care intarzie pe cai laturalnice.Un cercetator care ar dori sa scrie o carte de psihologie si care ar incepe prin a studia matematica,chimia sau fizica,n-ar fi un adevarat cercetator  numai pe motivul ca aceste discipline au indirecte legaturi cu subiectul sau; un vanator care ar fi cuprins de mila in momentul in care trebuie sa traga cu pusca,n-ar fi un vanator serios.Un comerciant capitalist care s-ar conduce dupa alte criterii decat acelea ale castigului,ar fi un comerciant fara seriozitate.
      Exista in fiecare atitudine,in fiecare actiune,in fiecare intreprindere un criteriu central,si apoi altele mai mult ori mai putin straine obiectivului urmarit.
      A alege ceea ce e fundamental de ceea ce nu e,inseamna a te apropia de seriozitate.Ierarhia care consacra aceasta calitate,inseamna a gasi specificitatea fiecarui lucru.Seriozitatea din punct de vedere psihologic e o functie de diferentiere.Caci ceea ce convine unei actiuni nu convine alteia.Totul se reduce in a intra in particularitatea esentiala a fiecarui lucru.
      Dar seriozitatea nu ni se prezinta numai ca o selectie justa de mijloace pentru a solutiona o dificultate. Findca nu e de ajuns sa poti constata cu luciditate si pricepere si sa doresti a indeplini ceea ce se cere unei actiuni intr-un moment dat.Mai trebuie un coeficient de actiune ,care sa duca intreprinderea pana la capat.
      Sa admitem ca cineva stie perfect ceea ce e central intr-o problema si doreste sa o realizeze.Dar infaptuirea nu e dusa decat  pana la jumatate.Cunoastem cu totii pe acei entuziasti incepatori care nu termina niciodata un lucru inceput.Nimeni nu va decerna titlul de serios acestor oameni.
      Iata deci ca seriozitatea depinde nu numai de o perceptie,adica de o intelegere a importantei specifice,ci si de un anumit grad de efort.Pe langa o problema de inteligenta e o problema de vointa.Vom spune ca seriozitatea presupune epuizarea completa a unei actiuni.Aminteam mai sus ca cineva poate fi serios in lucruri neserioase.Desigur,cu conditia sa duca pana la capat ceea ce a intreprins,fie acea intreprindere chiar neserioasa.
           
Memorat
Avatar
Vizitator
« Răspunde #1 : 29 Mai 2010, 11:14:04 »


In primul rand: Buna ziua si bine v-am gasit.
Urmaresc de mult timp citatepedia.ro
Am sa imi expun si eu ideile aici,sper sa nu fiu luat peste picior pentru ceea ce la mine functioneaza.


    Un serios este acel om ce stie sa rada.

Seriozitatea nu inseamna a fi sobru,vesnic cu fata impietrita,cu ochii vesnic incruntati.
O persoana serioasa este acea persoana care in primul rand tine cont de necesitatile personale,si apoi de cele ale societatii.Autoindeplinirea ca fiinta sociala nu se poate realiza daca nu te cunosti pe tine insuti.Dar ce inseamna o fiinta sociala? Exista fiinte sociale si animale sociale.Primele sunt cele ce se stiu integra in societate dar au curajul sa isi mentina individualitatea,cele din a doua categorie sunt persoanele ce nu au curajul de a fi ceea ce sunt pentru ca sunt dominate de frica,de aceea prefera sa se confunde cu ceilalti,devenind simple unitati numerice intr-o masa de oameni.Difera doar corpul,nu si gandirea.

Un om serios este acela care a indraznit sa gandeasca singur,si odata ce gandesti singur e posibil sa gandesti diferit de cei din jurul tau.Iti mentii seriozitatea atunci cand nu cedezi la necesitatile spiritului tau,cand ramai ceea ce esti tu,nu ceea ce te vor ceilalti.Chiar cand te vor numi nebun,tu sa fii seriosi:fii tu.

Un om serios nu e acela care isi pierde timpul incercand sa rezolve "probleme" ce nu au nici o importanta.Timpul este gestionat inteligent,acordand atentie doar celor ce o merita,problemelor ce sunt intr-adevar probleme.

Un om serios este acela caruia nu ii pasa de "parerea comuna" si se comporta adecvat in orice situatie,dar nepierzand constiinta ca el este el si ei sunt ei.

Un om serios este acela care stie sa rada,sa se emotioneze la un apus frumos de soare,sa se joace cu o pisica sau un catel,sa alerge pe camp si sa aiba spiritul activ.

Prea gresit ne-am facut impresia asupra oamenilor seriosi.Credem ca daca un individ anume invata tot timpul,nu zambeste,nu face nimic,doar invata,termina 4 facultati,ajunge mare doctor si cu o cariera de succes e serios. E serioasa cariera acestuia,dar nu si el.A nu se confunda exteriorul cu interiorul.Acest om s-a inchis toata viata intre 4 pereti incercand sa scoata sufletul intr-o eprubeta,ajungand atat de "matematic" si de "stiintific" incat un apus de soare nu il mai emotioneaza deloc si incepe a explica iubirea in termeni bio-chimici.Un astfel de om nu e serios,e mort.

Memorat
thegodra
Incepător
*

Popularitate: 1
Mesaje: 6


Urăsc să am dreptate şi mereu se întâmplă asta!

ticondrius
Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #2 : 17 Ianuarie 2011, 06:55:41 »

Filosofia este o știință academica care crează logica existenței si este ea însăși de o seriozitate profundă fiindcă însâși viața este judecata de acest sistem de conduita prin deducțiile sistemelor de valori si folosita pentru a evolua ca individ si pentru ca se manifestă această calitate facultativă doar la nativii speciei mai inteligenți sau la cei care vor să iasă din monotonia ideilor preconcepute mediului în care se află și evoluează la o treaptă superioara de inteligență studiind in țcoli si învățând noi sisteme și tipare psihologice prin care se înțelege pe sine și ajunge să înțeleagă sensul vieții lui si mulțumindu-se pe sine însuși și fericit de rezultatul obținut prin atata munca dar pana la urmă a dat roade si își auto mulțumeste că a facut alegerea corectă când a decis sa ia aceasta cale înca necunoscuta de semenii lui din mediul de unde venea, dar totuși pentru el trebuia sa fie "LOGIC" exact cum a și fost de fapt ca "decizie" desprinderea de "inapartenență", sau daca vreți, următorul pas în evoluția lui ca om, logic desprinzandu-se de origini nu înseamnă decât că nu îl mai satisface nimic și doar pierde timpul sau traiețte monoton și nefericit ața cum vede la toți ceilalți ca este posibil, el dorind mai mult știind că este și poate mai mult decât oricine altul pe care îl cunoațte.
Este o necesitate si un fapt inevitabil pentru oricine, și orice am face nu putem evita evoluția speciei in constantă evoluție de dezvoltare în mai bine, mai mult, mai bun, mai simplu, mai viu, mai uman deci din ce in ce mai inteligent. Adică Fericit însfârșit și împăcat cu Sine Însuți Omul Față de OM. LOGIC ȘI JUST.
Deci am învățat noi ca oameni până acum în secolul XX! doar sistemul și procedeul care ne-a învățat doar cum trebuie înțeleasă viața pentru a trăii în armonie cu toții.
Am încercat prin aceasta doar să ajut și nu să par ceea ce nu sunt, vorbind despre un subiect spunând "nimic"  despre el dar spun și eu ce spun și alți că e voie sa spunem că nu pațim nimica și doar suferim de boli psihice închipuite, crize de personalitate, sau orice altceva care nu lămurește și îndepărtează poate pe cineva care vrea cu adevărat să cunoască ceva care își pune toată încrederea sperând că a găsit în sfârșit răspunsul care-l căuta de atâta timp (cum ar fi de pildă exact acest site) iși va dovedi că s-a înșelat din nou.
Nu acuz pe nimeni și nu bat vre-un apropo ci doar v-am adus la cunoștință că este posibil și așa și că e mai bine să ajutăm concret pe oricine care are nevoie fără să impunem ceea ce nu poate fi impus  sau să îngrădim libertatea celuilalt  și lăsându-i liberul arbitru al cititorului să lucreze în propriile decizi in viața lui care îi aparține lui și poate nu trăiețte in mediul nostru de viață dar vrea să ajungă acolo e mai bine să ghidăm pe cineva ffiind mai degrabă ca un îndrumar incomplet  pentru cel care se completează pe zi ce trece cu propriile noastre experiențe care le-ar putea avea oricine.
Mulțumesc tuturor care încearcă prin puținul cunoțtințelor și experiențelor de viață să ofere ceva in cautarea adevărului fiind o parte a rezolvării problemei și nu o parte a problemei. Așa cu și Alexandru Paleologul motiva de ce scrie spunând: “sunt unul dintre milioane ce putea fi din milioane de a nu fi fost” (eu înțeleg că el a fost unul dintre atîția alții care nu au găsit curajul sau siguranța de sine să o spuna, dar oricine ar fi putut-o spune-o, ba chiar mai de demult, dar nu a facut-o. Deci știința ne aparține și e de datoria tuturora să o împărtășască oricui poate s-o priceapă pe-nțelesul ei oricare ar fi el dacă se înțelege, și chiar spus și înțelesul de neînțeles dar doar ca cunoștință cu minima și maxima de apartenență a subiectului ca unitate completa și cunoaștere apsolută.
Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce faceți și pentru tot efortul depus și timpul acordat unui text în timp ce ați fi putut face orice altceva, semn că vă pasă de cei asemeni nouă fiind doar mai buni decât oricine nu o face încă sau cel puțin pentru ca o facem uni dintre noi poate mai bine decât cei ce nu completeaza cu nimic din ce văd ca nu se poate și este deja perfect daca așa se face facând „tot ce trebuie” nefăcând „nimic” făcând totuți exact ceea ce trebuie sa facă oricine care se recunoaște mai puțin cunoscător decât ce este și pe înțelesul lui concret, logic și practic și se apține de la deformarea informației doar pentru că poate și doar pentru a-și satisface pornirile animalice ca incă ne evoluat intelectual care ia măsuri de combatere a ceea ce sesizează că-l depășește fiind conștient că el nu poate mai mult, temându-se că i-ar putea fi împotrivă cel care posedă cunoștințe pe care el nu e capabil să se apere.
•   Oricine ai fi cel ce te simți cum am specificat mai sus ca posibil și așa,
TE ROG FIERBINTE, CA PE DUMNEZEU TE ROG APȚINETE, NU ACȚIONA,  NU ACȚIONA ÎMPOTRIVĂ, NU LUA PARTE LA ÎNDEPĂRTAREA ADEVĂRULUI, NU FI TU ÎNSUȚI ÎNDĂRĂDNIC ȚIE. NOI SUNTEM AICI DOAR CA SA TE AJUTĂM AȘA CUM O FACEM CU TOȚI CEILALȚI. CERE ȘI TU AJUTORUL ORICUI AICI SAU ORIUNDE, CEL CE VA RÂDE DE TINE NU ÎȚI ESTE PRIETEN, DOAR NU RĂSPUNDE LA ÎNTREBARE, DÂND SEMNE DE PROSTIE ȘI DECI NU ESTE DE AJUTOR DAR DOAR SE CREDE SUPERIOR CAND DE FAPT TOȚI SUNTEM EGALI DIN ȘI PRIN NAȘTERE, EXISTĂM DOAR SĂ AJUTĂM ACOLO UNDE ESTE NEVOIE ȘI ASTA NE SATISFACE IN UNANIMITATE ȘI EGALĂ MĂSURĂ PE CEI CARE AJUTA ȘI PE CEI CE SUNT AJUTAȚI FIIND UN SINEGVANON PERFECT ȘI O PROGRESARE MAI RAPIDĂ PE SCARA EVOLUTIVĂ.
Vă mulțumesc pentru atenția acordată oricum a fost ea și pentru ca ma infirmați sau mă confirmați, pentru mine este bine oricum pentru că nu am făcut-o să fac ceva ci doar am vrut să aduc la cunoștință ce cunosc eu și modul meu de a vedea, face și acționa just langă cei asemeni mie pe care îî iubesc pe toți chiar dacănu-I cunosc dar dacă sunt oameni merită să fie iubiți oricum ar fi ei dar “OAMENI” nu altceva care doar deamănă asemeni aidoma oamenilor trăind ca parazit printre oameni.
Memorat

Imakandi
thegodra
Incepător
*

Popularitate: 1
Mesaje: 6


Urăsc să am dreptate şi mereu se întâmplă asta!

ticondrius
Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #3 : 17 Ianuarie 2011, 07:09:25 »

Îmbinănd aceste 3 psihologi: "Nimic nu e la voia intamplari" >ca< "tot ce nu te omoara te intareste"! <deci> "Tot raul spre bine"
Deci
Mai rau doar mai bine si deci mai bine doar mai rau deci mult mai rau doar foarte bine deci in concluzie "e bine ca e rau"

Notă: am expus doar cealaltă jumătate de adevăr fără explicația metodologiei, doar a "ecuației" sa-i spunem așa a formulei care mu dă greși în orice încă nu a ajuns ca faptă și este încă în stagiu de probă teoretică.
Nu am adăugat și explicația pentru că deocamdată cred că se aplică doar la mine și nu vreau decât să vedem împreună dacă șui mai ales cum poate fi doar așa posibil sinegvanonul de deducți ca un tipar ce trebuie urmat întrutocmai indiferent de ce se întâmplă vis a vis de orice situație (nefiind nimic la voia întâmplării) această metodă ca tipar preajutător de rezolvare.
Memorat

Imakandi
intermision1
Incepător
*

Popularitate: 0
Mesaje: 1


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #4 : 15 Iunie 2013, 13:26:06 »


In primul rand: Buna ziua si bine v-am gasit.
Urmaresc de mult timp citatepedia.ro
Am sa imi expun si eu ideile aici,sper sa nu fiu luat peste picior pentru ceea ce la mine functioneaza.


    Un serios este acel om ce stie sa rada.

Seriozitatea nu inseamna a fi sobru,vesnic cu fata impietrita,cu ochii vesnic incruntati.
O persoana serioasa este acea persoana care in primul rand tine cont de necesitatile personale,si apoi de cele ale societatii.Autoindeplinirea ca fiinta sociala nu se poate realiza daca nu te cunosti pe tine insuti.Dar ce inseamna o fiinta sociala? Exista fiinte sociale si animale sociale.Primele sunt cele ce se stiu integra in societate dar au curajul sa isi mentina individualitatea,cele din a doua categorie sunt persoanele ce nu au curajul de a fi ceea ce sunt pentru ca sunt dominate de frica,de aceea prefera sa se confunde cu ceilalti,devenind simple unitati numerice intr-o masa de oameni.Difera doar corpul,nu si gandirea.

Un om serios este acela care a indraznit sa gandeasca singur,si odata ce gandesti singur e posibil sa gandesti diferit de cei din jurul tau.Iti mentii seriozitatea atunci cand nu cedezi la necesitatile spiritului tau,cand ramai ceea ce esti tu,nu ceea ce te vor ceilalti.Chiar cand te vor numi nebun,tu sa fii seriosi:fii tu.

Un om serios nu e acela care isi pierde timpul incercand sa rezolve "probleme" ce nu au nici o importanta.Timpul este gestionat inteligent,acordand atentie doar celor ce o merita,problemelor ce sunt intr-adevar probleme.

Un om serios este acela caruia nu ii pasa de "parerea comuna" si se comporta adecvat in orice situatie,dar nepierzand constiinta ca el este el si ei sunt ei.

Un om serios este acela care stie sa rada,sa se emotioneze la un apus frumos de soare,sa se joace cu o pisica sau un catel,sa alerge pe camp si sa aiba spiritul activ.

Prea gresit ne-am facut impresia asupra oamenilor seriosi.Credem ca daca un individ anume invata tot timpul,nu zambeste,nu face nimic,doar invata,termina 4 facultati,ajunge mare doctor si cu o cariera de succes e serios. E serioasa cariera acestuia,dar nu si el.A nu se confunda exteriorul cu interiorul.Acest om s-a inchis toata viata intre 4 pereti incercand sa scoata sufletul intr-o eprubeta,ajungand atat de "matematic" si de "stiintific" incat un apus de soare nu il mai emotioneaza deloc si incepe a explica iubirea in termeni bio-chimici.Un astfel de om nu e serios,e mort.




"Un om serios este acela care a indraznit sa gandeasca singur,si odata ce gandesti singur e posibil sa gandesti diferit de cei din jurul tau.Iti mentii seriozitatea atunci cand nu cedezi la necesitatile spiritului tau,cand ramai ceea ce esti tu,nu ceea ce te vor ceilalti.Chiar cand te vor numi nebun,tu sa fii seriosi:fii tu.
Iti multumesc asa de mult pentru aceste cuvinte...chiar imi dau putere adica...chiar spui adevarul !mi-a placut fraza"un om serios este acela care a indraznit sa gandeasca singur" sau "Un serios este acel om ce stie sa rada" 
"Un om serios este acela caruia nu ii pasa de "parerea comuna" si se comporta adecvat in orice situatie,dar nepierzand constiinta ca el este el si ei sunt ei."Daca stai sa te gandesti cand incerci sa fi diferit de alti adica...incerci ceva de unul singur si parca ceilalti din jurul tau nu te mai recunosc,iti zic ca "ba esti cu capu ce-i cu tine? " si cum spuneai sa fi serios nu inseamna sa fi imbracat la costum toata ziua...si teapan ca un mort facut din ceara....oau stau si ma gandesc ca e asa de minunata viata cand ai langa tine asemenea oameni care gandesc la fel ca tine...sunt seriosi,se bucura de viata,simt nevoile celuilalt,simt,iubesc traiesc,rad,esuiaza ...dar tie asa de drag de ei..oare noi ca oameni avem suflet da ?sigur ca avem de unde provenim ?   eu cred ca suntem creati de Dumnezeu...nu-i asa ca noi ca oameni suntem asa de minunati si foarte minutiosi de complecsi in trairea noastra in gandirea noastra !oare ma gandesc nu cumva noi nu suntem de pe pamantul asta ci am fost adusi aici cu un scop final  ???? aici este un test pentru acei oameni minunati pe care-i va aduna insusi Dumnezeu la final ?? imi doresc din tot sufletul sa-l intalnesc pe Acela care e serios,iubeste,rade...(da Dumnezeu chiar zambeste)..ne iubeste si cand suntem niste porci intr-un stadiu avansat de imbecilitate !...ne asteapta,un lucru-i cert !!!!Dumnezeu nu-i roman yahoo_smiley extraordinar...ne tragem dintr-o Fiinta pe care no putem intelege !inca!no putem cuprinde in gandire,,,te mai intrebi cum ne suporta cateodata asa de mult !pai uite...nu-i asa ca-i extraordinar,ca unii nu toti au darul acesta de a simti de a fi diferit de a fi o persoana cu care tie drag sa vorbesti sa relationezi sa comunici...oare nu-i minunat ca-i tatal nostru ?????noi suntem copii lui...El ne-o creat....extraordinar...
Ce pot sa spun este ca ma bucur enorm ca sunt si oameni seriosi si oameni de iti e mai mare dragul sa comunici cu ei...chiar daca nu-i vezi,sti ca sunt acolo !Ramaneti asa...Dumnezeu ne iubeste pe toti !Va iubesc !
 
« Ultima modificare: 15 Iunie 2013, 21:54:35 de către Lucian Velea » Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: