30 Ianuarie 2023, 18:56:17 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Rasaboxes  (Citit de 5019 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Lucian Velea
Administrator
Senior
*****

Popularitate: 51
Mesaje: 460Vezi Profilul WWW Adresa de email
« : 05 Aprilie 2009, 13:27:07 »

Teatrul Fără Frontiere deschide Masterclass 2009 cu un nou atelier de perfecţionare a artei actorului dedicat metodei “Rasaboxes”, ce se va desfăşura în perioada 24-26 aprilie. Primul din Bucureşti adresat acestei metode, workshopul condus de regizorul şi actorul american Kerry Glamsch, le propune participanţilor explorarea în profunzime a emoţiilor cu scopul de a învăţa să joace “dinspre exterior către interior”.

“Rasaboxes” este o metodă complementara de pregătire a actorului dezvoltată de cunoscutul om de teatru Richard Schechner, din dorinţa de a-i oferi acestuia o modalitate concretă de a-şi accesa, exprima şi gestiona emoţiile pe care le presupune orice reprezentaţie teatrală. Rasaboxes oferă actorului posibilitatea antrenării abilităţii de a găsi conexiuni emoţionale autentice în orice moment. Principiul de bază al metodei Rasaboxes porneşte de la premiza că fiecare idee transmisă de actor trebuie întrupată şi exprimată prin intermediul întregului corp.

In sanscrită “rasa” înseamnă esenţă, sevă, aromă. Scopul principal al metodei este să-i facă pe actori să-şi exprime (în stare pură sau în combinaţie) opt emoţii-cheie, prezentate pentru prima dată în Natyasastra, textul indian fundamental în ceea ce priveşte arta teatrului, dansului şi muzicii: adbhuta (mirare), sringara (iubire), bhayanaka (frică), bibhatsa (dezgust, revoltă), vira (curaj), hasya (comic), karuna (tristeţe, compasiune) şi raudra (furie).

Rasaboxes considera corpul, mintea şi emoţiile părţi indispensabile ale unui singur sistem. Acestă metodă poate fi aplicată atât în actoria subtilă de film cât şi în commedia dell’arte, actoria “clasică“ de teatru sau dans şi muzică, lucru datorat în primul rând faptului că integrează armonios actoria cu mişcarea şi cu vocea.

Exerciţiile pe care Rasaboxes le presupune variază de la exprimarea simplă şi personală a fiecărui tip de “rasa” prin intermediul desenului, respiraţiei, mimicii, vocii, până la cele mai complexe combinaţii ale celor opt tipuri de emoţii, exprimate de mai mai multe persoane simultan.

Kerry Glamsch şi-a început cariera în domeniul artistic în urmă cu treizeci de ani, profesând până în prezent ca actor, profesor, scriitor şi regizor de teatru. Având o vastă experienţă de actor şi regizor, Kerry a studiat “Practical Aesthetics” şi “Viewpoints” la The Atlantic Theatre Company din New York, tehnica “Alexander” cu Rita Howell si mişcare scenica cu Dell’Arte, The Free Theatre din Munchen şi San Francisco Mime Troupe. In prezent Kerry este profesor la University of South Florida şi bursier Fulbright.

Contact şi înscrieri:
e-mail: tff@teatrulfarafrontiere.ro
tel: 0723 529 114
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: