28 Martie 2024, 19:34:23 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Ce este inclus pe Citatepedia  (Citit de 19015 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Lucian Velea
Administrator
Senior
*****

Popularitate: 51
Mesaje: 460



Vezi Profilul WWW Adresa de email
« : 03 August 2008, 11:11:59 »

Ionuţ Caragea a scris într-un comentariu:

Citat
Eu, domnule Lucian, daca as fi fost admin al acestui site, nu acceptam decat creatii deja publicate, intrucat, un citat prin definitie inseamna un fragment dintr-o lucrare scrisa, cu indicarea exacta a sursei.
Ca daca e sa ne luam asa doar dupa criteriul modestiei, imi scot vreo 100 de citate din comentariile mele de aici si ajung in cartea recordurilor.
Ce ziceti domnule Lucian Velea, propunerea mea nu este interesanta? Doar materiale publicate pe hartie!

Domnule Ionuţ, ştii foarte bine că a publica o carte în ziua de azi este foarte ieftin (ca să nu mai zic că se poate şi cu investiţie zero, prin serviciile oferite de anumite site-uri). Practic, oricine vrea o poate face. Sunt multe edituri mici care, dacă le dai materialul gata tehnoredactat, nici măcar nu-l citesc. Aşadar, nu (mai) este un argument.

Pe de altă parte, sunt tot mai mulţi cei care scriu, unii chiar bine, fără doriţa de a publica o carte. O fac doar din plăcere şi preferă internetul. În sens strict, un citat este un fragment din ceva scris, nu scrie în niciun dicţionar că trebuie să fie scris pe hârtie yahoo_smiley Văd că se foloseşte şi în muzică. Tot citat consider a fi şi un fragment dintr-un discurs sau interviu, chiar dacă nu e scris. Poţi considera că a fost transcris, apoi citat yahoo_smiley

Oricum, pe Citatepedia folosim termenul "citat" în mod larg. Sunt multe cugetări anonime reuşite, precum proverbele, care nu sunt tocmai citate. Deşi, dacă mă gândesc bine, sunt scrise prin multe locuri yahoo_smiley

Citatepedia este un site deschis tuturor. Sunt anumite reguli minmale, obiective, care dacă nu sunt respectate, "citatul" este şters la scurt timp după adăugare (iar dacă ceva scapă, utilizatorii pot semnala). Mai este şters şi ceea ce acumulează multe voturi negative. În rest, este cam ca pe Google: totul este inclus, dar ce este mai bun se găseşte mai uşor. Decantarea se face în principal după voturi, dar şi în funcţie de alţi indicatori care nu sunt publici. La nivel de autor, din punctul de vedere al aprecierii calităţii, numărul de citate nu contează. Mult poate însemna un avantaj, dar şi un dezavantaj, în funcţie de calitate.
Memorat
Ionut Caragea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #1 : 03 August 2008, 13:22:08 »

Sa nu vorbim de edituri mici si autori mari. Sa vorbim de recunoasterea celor care au scris, de timpul in care creatia lor a fost analizata. Desigur, discutia internet vs hartie este vasta, eu consider ca internetul trebuie privit ca un mijloc si nu ca un scop in sine. Daca pica serverul, mai sunt poet?

Sa vorbim si de voturi. Voturile sunt date la intamplare. Voturile ar trebui sa fie insotite de un comentariu care sa le justifice. Voturile se pot da la razbunare. Nu aveti cum sa le depistati, daca sunt sincere sau nu. Iar un citat bun poate acumula voturi negative si poate fi exclus, doar pentru ca a fost votat de niste indivizi cu rele intentii?

Ma intreb si eu, multumesc de preocupare si raspuns.
Memorat
Ionut Caragea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #2 : 03 August 2008, 13:45:28 »

Si va mai aduc un argument extrem de solid.
Este vorba de drepturile de autor.
O publicatie scrisa, inregistrata ISBN, este protejata si are drepturi de autor. Este vorba de legea 8 din 1996.
Internetul inca nu are o legislatie bine pusa la punct, oricine poate copia ceea ce este scris pe internet, poate publica mai apoi pe hartie si poate declara ca este posesor al drepturilor de autor.
Internetul nu este un mediu stabil, nu ofera protectie maxima. informatia este perisabila, daca citatele unui autor dispar de pe server, isi declara opera pierduta. In timp ce informatia pe hartie este sigura, orice carte este pastrata la arhiva nationala, orice carte este tiparita in cel putin cateva sute de exemplare. Nu exista riscul unui bad sector pe hard.

Va spun toate astea pentru ca la randul meu am fost plagiat, am consultat legislatia, am consultat firme precum ORDA si COPYRO, si stiu ce vorbesc. Si va mai spun pentru ca, acum ceva timp, un site de literatura Europeea a pierdut intreaga baza de date, demonstrand ca Internetul nu poate asigura minima siguranta in ce priveste pastrarea unor texte.

Toate cele bune.
Memorat
Lucian Velea
Administrator
Senior
*****

Popularitate: 51
Mesaje: 460



Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #3 : 03 August 2008, 15:10:00 »

Orice site bine administrat îşi face copii de siguranţă (Citatepedia are backup zilnic). Se poate pierde o părticică (de exemplu, ziua curentă), dar nu tot. Oricum, cei care publică doar pe internet, de obicei o fac pe 2-3 site-uri, riscul este practic zero (exceptând cazul în care creaţiile sunt eliminate intenţionat, pe criterii de calitate etc).

Este adevărat, cărţile sunt păstrate la Biblioteca Naţională. Dar spune drept, câţi te cunosc ca scriitor din cărţi şi câţi de pe internet? Cred că nici nu încape discuţie, internetul a făcut mult mai mult. Doar eşti Ionuţ Caragea - "poetul născut pe Google", nu? yahoo_smiley

Drepturile de autor se aplică şi pe internet, exact ca şi pentru cărţi. Doar că în general este mai dificil de determinat făptaşul şi prejudiciul material (legea permite citatele, în special în medii culturale/educaţionale cu acces gratuit, considerând că practic nu există un prejudiciu material). Pe internet circulă ilegal mii de cărţi, puteam adăuga masiv la Biblioteca Citatepedia, dar ţinem cont de drepturile de autor. În plus, dacă un autor nu doreşte să apară pe site, este eliminat şi blocat la adăugare. Dar până acum lista de nume blocate este goală. yahoo_smiley

Ca la orice sistem de votare, şi relevanţa celui de pe Citatepedia depinde de numărul de voturi. Iarăşi, ca la orice sistem de votare, există încercări de fraudă/abuz. Totuşi, sistemul de votare este unul avansat, voturile sunt urmărite pe numeroase rapoarte, orice abuz semnificativ se observă mai uşor decât s-ar crede, iar voturile respective sunt eliminate. Numărul de voturi date până acum este încă relativ mic (17.000), dar lucrurile evoluează frumos. Sunt deja citate cu peste 20 de voturi, media devine relevantă şi e mai dificil de făcut un abuz. Referitor la "imposibilitatea de a se putea vota de doua ori acelasi citat de la acelasi IP", există o filtrare de acest fel încă de la început. Referitor la neafişarea voturilor puţine, m-am gândit şi eu, există avantaje şi dezavantaje, voi mai analiza.
« Ultima modificare: 04 August 2008, 15:29:21 de către Lucian Velea » Memorat
Ionut Caragea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #4 : 03 August 2008, 16:02:11 »

Se poate pierde o "particica" dar la nivelui unui site mare, aceasta particica inseamna mult.

Nu vorbim de importanta internetului in ce priveste cunoasterea unui autor, e incontestabila. Insa singura dovada certa ca informatia apartine autorului este HARTIA.

Dumneavoastra de exemplu ar trebui sa va inregistrati la o companie ce protejeaza drepturile de autor. Simpla existenta a siteului nu justifica aceste drepturi. Exista legi in ce priveste drepturile de autor. Exista o perioada in care textele trebuie declarate ca au fost inregistrate. Stiu, este o intreaga birocratie, insa asta este legea. Pana atunci, orice autor risca sa piarda drepturile de autor la postarea doar pe internet.

Informatia pe Internet poate fi modificata sau poate fi corupta. Cine garanteaza ca informatia la salvarea pe backup nu a fost modificata? Sau cine garanteaza ca nu exista un bug la modificarea datelor. In cazul Citatepedia, dv sunteti singurul responsabil.

Sa va dau un exemplu simplu.

Icsulescu a postat in direct un citat la data de x. Eu il copiez pe o foaie de hartie si imi trimit singur o scrisoare datata cu aceeasi zi. Plicul nu mi-l deschid cand il primesc. Apoi inregistrez la o companie de drepturi de autor acest citat si declar data care apare la expedierea pe plic. Apoi declar ca adminul siteului (sau autorul)a copiat fraudulos citatul meu si a modificat data publicarii. Ii dau in judecata si echipa de avocati a firmei cu drepturile de autor va rezolva prejudiciul.

Sunteti lamurit acum?

Cat desre voturi, raman la parerea ca voturile trebuie initial justificate prin comentariu. Contravotantii pot anula sau sustine votul celui dinainte, in functie de pertinenta comentariului. Sa dai calificativul stupid, fara sa spui de ce....

As mai merge si pe asumarea unei identitati. Este o dovada de respect, autorespect. Fiecare autor sa aiba un mini cv. Altfel, orice autor de pe site isi poate face 10 clone de pe zece proxiuri,  isi poate da singur 10 voturi si poate face 10 comentarii. Iar asta nu poate fi depistat nici de cel mai bun admin.

Va propun solutii, aveti subiecte de reflectat. Solutii simple, eficace.

Ionut Caragea
Memorat
Ionut Caragea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #5 : 03 August 2008, 16:12:59 »

Si inca o chestie la filtrarea Ip-urilor. Cum puteti proteja voturile impotriva cuiva care are dinamic IP?
Memorat
Ionut Caragea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #6 : 03 August 2008, 17:24:16 »

Mie imi place Citatepedia ca si concept, consider ca discutiile astea sunt extrem de constructive.
Asadar propun ca utilizatorii sa aiba cont si sa se logheze dupa email si parola. Sa aiba obligatoriu un CV.
Sigur, este nevoie de un site foarte serios. Altfel se transforma in ceva mai rau decat un atelier literar, acolo unde orice gasca.orice bisericuta de nume hilare, va face misto de orice autor serios, care isi asuma, responsabil, propria identitate.
Stiu ca aceste schimbari sunt drastice, insa cred ca se merita sa se ia de la zero, si cu identitati, si cu voturi, si cu comentarii.
Memorat
Ionut Caragea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #7 : 03 August 2008, 18:04:23 »

Eu cred ca domnul Lucian Velea este un om serios, care doreste un site serios. Eu cred, de asemenea, ca doreste cat mai multi autori valorosi pe site, un site elitist ar fi mult mai bun ca un site de nume hilare.

As mai propune o mica diferentiere la rubrica de voturi. Autori celebri si autori contemporani. Mortii cu mortii, viii cu viii. Este jenant, chiar si pentru mine, sa figurez pe o scara a valorilor care ii cuprinde pe Eminescu, Cioran, Nietzsche, etc.

Sunt unii amatori pe acest site, de ex Paul Constantin, Ionut Popa, care au sute de voturi si sunt in varful piramidei. Nici eu nu merit aceasta clasificare si nici ei nu o merita. Este ridicol. Ce parere aveti?

Mie nu imi pasa de voturi. Rezultatele adevarate le-am observat in alta parte, pe blogurile oamenilor, pe forumuri, in reviste, acolo unde cei carora care le plac unele cuvinte, te primesc la ei acasa.

Memorat
Lucian Velea
Administrator
Senior
*****

Popularitate: 51
Mesaje: 460



Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #8 : 03 August 2008, 21:53:21 »

Să le luăm pe rând.

Este treaba fiecărui deţinător de drepturi de autor să îşi protejeze respectivele drepturi de autor, nu a unui site, tot aşa cum nu este nici treaba unei edituri care nu a cumpărat drepturile.

Nu văd de ce ar trebui să fie obligatorie jusificarea votului. Ar fi frumos, dar nu obligatoriu. Marea majoritate a voturilor din această lume nu sunt explicate yahoo_smiley

Filtrarea nu se face doar după IP, ci după mai multe informaţii. Nu dau detalii yahoo_smiley

În principiu, aş putea fi de acord cu separarea clasicilor de contemporani, numai că pe site sunt 5000 de autori. Ia să vedem, este cineva dispus să găsească datele de naştere şi deces? yahoo_smiley Oricum, ideea nu-i rea, o voi avea în vedere.
« Ultima modificare: 06 Septembrie 2011, 21:49:59 de către Lucian Velea » Memorat
Lucian Velea
Administrator
Senior
*****

Popularitate: 51
Mesaje: 460



Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #9 : 03 August 2008, 22:51:42 »

Am configurat ca acolo unde nu sunt cel puţin 3 voturi, rezultatul votului să nu mai apară. Dacă se va dovedi că este mai bine, va rămâne aşa.
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: