08 Decembrie 2023, 20:35:21 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 51
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: Basme  (Citit de 857570 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #210 : 13 Noiembrie 2009, 16:36:20 »

La capitolul Strigoii, /Moartea nenaturala,/Inecatii, putem citi yahoo_sad Datine si Credinte, Nicolita-Voronca.):
"Un om a vazut oameni plimbandu-se pe luciul unei ape, la miezul  noptii.S-au luat apoi de mana si au disparut.Cel care a vazut asta a zacut mult timp bolnav de spaima.Se zice ca inecatii ies la luna noua, in ceasul in care s-au inecat si atrag si pe altii sa se inece."
Motivul acesta al oamenilor pasind pe suprafata unei ape, il gasim in mitologie, si in acelasi timp in  mitologia crestina,legat de Isus Cristos.Totusi, inainte de aceasta ultima intamplare povestita in Noul Testament, sa amintim de trecerea copiilor lui Israel peste apele Marii Rosii.Vreau sa spun cu acest prilej ca si legendele au acelasi mecanism de decriptare hermeneutic, ca putem citi ceva sau asculta o poveste legendara care este pusa sau adusa la o anumita realitate, dar in definitiv, ea este un eveniment memorial care s-a petrecut cu mult timp in urma.
Cred ca credinta in spiritee, fantome si strigoi, este foarte veche si as situa-o in timp  in peroada  dinainte de comuna primitiva chiar, fiind legata de cultul animist.Trebuie sa acordam o atentie deosebita memoriei colective atunci cand aminteste despre: Omul Salbatic, Fata Padurii, Mama Padurii, Tatal Padurii sau Paduroiul.Legendele spun ca  in Muntii Hategului se arata iarna  "Omul Salbatic", spaima ciobanilor si a vanatorilor.Femeile si copiii se temeau sa se indeparteze de casa.Cand se intampla cuiva o nenorocire la drum, se spunea ca a cazut victima "Omului Salbatic".Cine se apropia de opestera lui, era aruncat in porapastie.Aceste legende memoriale aduc in prim plan omul primitiv traind in padurile salbatice si in cavernele muntilor.Legendele sunt de actualitate din moment ce in mod constant, legendele sunt actualizate in mod permanent de observarea unor fiinte asemanatoare care sunt descrise in locuri inaccesibile , chiar in timpurile noastre si posedand o serie de insusiri care se repeta in cadrul descrierilor facute de observatori.
Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #211 : 13 Noiembrie 2009, 16:48:54 »

Monstri
Omul salbatic de la Shennongjia
Publicat  pe 23 aprilie 2008 la ora 00:00.  Vizite: 2927
Autor: Marian Deaconu
Cuvinte cheie:  maimuta amprente China colonie
Zhang Jinxing, membru al Asociatiei exploratorilor stiintifici din China si sef al echipei de investigatie pluridisciplinara privind animalele rare, a anuntat ca echipa sa va publica fotografii de amprente de picior, rezultatele testelor parului si specimene de sange al omului salbatic care se pare ca traieste la Shennongjia si care este urmarit de zeci de ani.
Omul salbatic ar trebui sa fie numit Maimuta gigantica, sustine Zhang. Din 1994 si pina in prezent, el si colegii lui au descoperit in total peste 2000 de amprente si au colectat o mare cantitate de par, de singe si resturi ale acestei fiinte misterioase. Parului sau i-au fost efectuate trei expertize ADN. "Maimuta gigant exista", a declarat Zhang.
Prezenta sa a fost semnalata inca din 1942, de peste 360 de persoane de mai mult de 110 ori. Anul trecut a fost vazut de trei ori. Conform ultimilor martori oculari, omul salbatic este acoperit de par pe toata suprafata corpului, mai putin la nivelul fetei, al palmei si talpii piciorului. Sta in patru labe, insa poate sa mearga si in doua picioare. Zhang presupune ca exista o mica colonie de cel putin 20 de fiinte in zona Shennongjia din China.
Sau citim in wikipedia:
"Yeti mai este numit „Omul zăpezilor”.
Conform descrierilor celor care pretind că l-au văzut, are mărimea unui om (1,50-1,80m), iar corpul său este acoperit cu păr de culoarea ruginie, uneori chiar gri. Capul este de formă conică, cu bărbia proeminentă şi gura lipsită de buze. Picioarele sale sunt scurte dar late, iar cel de-al doilea deget este mai lung decât degetul mare, ceea ce face urmele sale să fie foarte uşor diferenţiate de cele omeneşti.
Zonele în care făptura este semnalată au o densitate a populaţiei foarte mică, aşa că întâlnirile cu Yeti sunt rare. Totuşi, au existat câteva cazuri, pe care le relatăm în continuare.
În august 1948, un nepalez cu cei doi fii ai săi se aflau pe un platou situat la 6000 metri, unde căutau o plantă medicinală rară, cu efect tonifiant. Într-o dimineaţă, unul din copii, plecat singur prin pădure, a auzit foşnete în tufişuri, însoţite de un fel de mormăit înfiorător. Speriat, băiatul a făcut câţiva paşi timizi spre locul de unde venea zgomotul. Dar brusc vântul şi-a schimbat direcţia, iar nasul copilului a fost asaltat de un miros insuportabil. După câteva clipe, el a văzut o siluetă uriaşă alergând foarte repede. Făptura ducea la om, dar avea corpul acoperit în întregime cu blană maro închis. Nu i-a zărit chipul, dar i-a remarcat umerii largi, precum şi mersul foarte ciudat, alcătuit dintr-o alternanţă de paşi şi salturi. Când s-a întors la locul de popas i-a povestit păţania tatălui său, şi atunci a aflat că făcuse cunoştinţă cu Yeti, Omul Zăpezilor.
În timpul unei expediţii pe muntele Everest, în anul 1954, o echipă de cercetători descoperea o serie de picturi înfăţişându-l pe Omul Zăpezilor. Dar nici urmă de ciudatul personaj. Cu toate acestea, nu mică le-a fost surpriza cercetătorilor să descopere în zăpadă un scalp de Yeti, rezultat probabil, dintr-o luptă pe viaţă sau pe moarte între doi masculi. A doua zi de dimineaţă, membrii echipei de specialişti aveau să descopere în zăpadă nişte urme uriaşe de paşi, de o formă cel puţin bizară. Aşa a fost posibilă prima experienţă medicală a unor urme concrete ale celebrului Yeti.
În anul 1967, americanul Roger Patterson a avut şi el plăcerea de a se întâlni cu Yeti, în timp ce hoinărea prin sălbăticia Munţilor Sierra Nevada, în nordul Californiei. Mai mult, el l-a făcut imediat înconjurul lumii. Masiva creatură, acoperită în întregime cu blană, privea direct spre obiectiv, mirată dar nu speriată, poate cu reproş pentru atentatul la intimitatea sa. După câte se pare, a fost deranjată în timp ce pescuia într-un râu, la marginea unei păduri. Specialiştii au parcurs imediat la analiza fotografiei şi, practic prima poză în care era surprins chipul acestei enigmatice vietăţi, toate celalalte fotografii anterioare arătând doar urme, adâncite în noroi sau zăpadă.
Dată fiind raritatea situaţiilor în care a fost văzut, specialiştii au tras concluzia că Yeti are o mobilitate excepţională, putând parcurge câţiva zeci de kilometri într-o zi, precum şi o abilitate diabolică în a se feri de prezenţa oamenilor. Trăieşte doar în munţi, la înălţimi foarte mari, în zonele de nepătruns, şi coboară în locuri accesibile oamenilor doar atunci când pe teritoriile sale nu mai găseşte suficientă hrană. De aceea poate fi văzut atât de rar. Dar recent, în nord-estul Indiei, au fost descoperite două fire de păr, lungi de 33 respectiv 44 de milimetri, pe care specialiştii au fost incapabili să le asocieze cu vreo specie cunoscută de mamifer. În urma analizării minuţioase a mostrelor, zoologii au decretat că aceasta aparţine unei specii necunoscute de primată, de statură foarte mare, al cărui mediu de viaţă este unul foarte aspru, şi au recunoscut că este posibil să fie vorba chiar de Omul Zăpezilor.
În căutarea lui Yeti s-au organizat multe expediţii şi s-au scris multe cărţi despre el. Misterul acestei creaturi nu a fost dezlegat încă în totalitate, dar nici mult nu mai este."

Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #212 : 13 Noiembrie 2009, 16:54:58 »

El chuchuna es una criatura humanoide de la mitología siberiana, que es para Rusia lo que el Yeti para el Himalaya o el Pie Grande para los bosques norteamericanos. Habita supuestamente en Siberia, y al igual que el yeti, es muy difícil de ver.
Según la criptozoología, S. Nikolayev, miembro directivo de la Academia Yakutiense, propone la teoría que podría tratarse de uno de los últimos supervivientes de los aborígenes paleoasiáticos siberianos o un eslabón perdido de la evolución.
Sau:
"Un fotograf amator a postat pe internet cåteva fotografii cu o creatura pe care sustine ca a surprins-o in Muntii Vrancei, mai exact in zona Lepsa-Gresu. Fotografiile cu “Bigfoot” sunt postate pe
site-ul www.flickr.com.

Pe unul dintre blogurile care au publicat pozele cu “Bigfoot de Vrancea” este publicat si un e-mail primit de la autorul fotografiilor în care sunt descrise conditiile în care au fost realizate acestea. “Numele meu este Mihnea Vasiliu, am 41 de ani si sunt inginer chimist. Pasiunea mea este fotografia si pentru asta bat tara în lung si în lat sa surprind peisaje, oameni, animale, constructii etc. Vineri am fost în Muntii Vrancei, pe drumul care duce spre Tårgu Secuiesc de la Lepsa-Gresu. La un moment dat am vazut ceva pe drum. Am crezut ca e un urs, de la distanta vazånd o silueta matahaloasa acoperita cu o blana de culoare bruna. Pana am coborat sa fac o fotografie (mentionez ca am un aparat profesional dotat cu teleobiectiv), fiinta a apucat aproape sa dispara dupa cotul drumului. Am apucat sa fac cateva poze si nu stiu ce sa cred. Vad în poze o fiinta ciudata care seamana cu un om, dar... Credeti-ma ca avea peste doi metri înaltime si se misca foarte repede, nu ca un urs. Sunt putine momente în viata unui om în care simti ca-ti îngheata sangele în vine; pentru mine acesta a fost unul dintre ele. Stiu ca primiti tot felul de prostii pe mail si as vrea sa ma credeti ca de felul meu nu sunt genul care trimite comentarii pe forumuri sau alte chestii. Asa ca va stau la dispozitie daca aveti dubii cu privire la veridicitatea pozelor“, spune Mihnea Vasiliu pe blogul respectiv.
«Pozele nu au fost prelucrate»
Autorul pozelor sustine ca imaginile sunt reale, fara trucaje prin programe de prelucrare a pozelor. „Nu am folosit Photoshop sau un alt trucaj. Sunt fascinat de faptul ca nu am primit nici o întrebare legata de locul exact în care au fost facute; toata lumea e interesata de softul folosit. Altii se leaga de neclaritatea unor fotografii, în conditiile utilizarii unui Canon 400d cu obiectiv Tamron 70-300. Sunt convins ca, daca era altcineva în locul meu, si-ar fi pastrat calmul, ar fi focalizat corect sau - de ce nu - ar fi utilizat trepiedul si dupa ce l-ar fi «pozat» ar fi scotocit locul în cautare de urme. Eu unul m-am cam speriat si m-am urcat în masina, încercånd sa vad dupa ce am trecut de cotul drumului daca pot sa-l fotografiez din nou. Disparuse, si pozele facute din masina sunt irelevante. Sunt în total 21 de poze - din secunda în care am tasnit din masina pana am încercat sa-l «prind» în padure“, precizeaza autorul fotografiilor în e-mailul publicat de blogatu.blogspot.com.
«Este doar goana dupa senzational»
Primarul comunei Tulnici, Vasile Agurida, spune ca este vorba doar goana dupa senzational a unor oameni, pentru ca o asemenea creatura nu a fost vazuta în zona. „Nu exista asa ceva, nu am auzit sa fie ceva. Este doar o goana de senzational a unor oameni“, a afirmat primarul Agurida. De aceeasi parere sunt si cei care au vazut fotografiile cu Bigfoot de Vrancea. „Observ ca nevoia de senzational este din ce în ce mai acuta. Dupa pozele alea cu Yeti din Carpati, poze foarte nasol lucrate, acum apar altele, cu fratele lui care se uita mirat la oameni. Cred ca Yeti a mers acasa si a început sa scrie pe blogul lui: «Azi am întålnit niste oameni, stiu ca nu ma credeti, dar nu am cum sa va dovedesc pentru ca nu aveam aparatul la mine»”, scrie unul dintre vizitatorii blogului.
Dan Nicolau
Wikipedia:
"Cunoscut si sub numele canadian de Sasquatch, Bigfoot este o forma hibrida intre om si maimuta, despre care se crede ca populeaza padurile din nordul Americii. Acesta este deseori descris ca avand o inaltime de pana la 2.74 metri, si fiindi asemanator unui hominid complet acoperit de par. Descrieri ale unor aparitii asemanatoare au aparut si in alte colturi ale lumii: Yeti in Tibet si Nepal, Yeren sau Yowie in Australia si China, in timp ce legendele amerindienilor il amintesc drept Chiye-Tanka."
« Ultima modificare: 13 Noiembrie 2009, 17:01:09 de către vanghelis007 » Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #213 : 13 Noiembrie 2009, 17:06:04 »

Muma padurii
Muma Pădurii este un personaj din mitologia românească. În tradiţia populară românească este o vrăjitoare considerată o femeie urâtă, ce sperie oamenii, sihastră, locuind în adâncul pădurii. Sinonim cuvântului poate fi considerat Baba Cloanţă. Se pare că este prezentă în folclorul popoarelor slave sub numele de Baba Yaga.

Ea este adeseori prezentată ca duşmană a eroilor pozitivi, ca şi Zmeul sau Balaurul. Uneori acesta din urmă este prezentat ca fiu al ei.[necesită citare] Muma Pădurii trăieşte singuratică în inima pădurilor adânci şi e caracterizată printr-o înfăţişare grotească, prin răutate şi mărginire. Eroul pozitiv o învinge însă întotdeauna.

La baza constituirii personajului au stat vechi credinţe magice, superstiţii sau reprezentări figurative ale forţelor naturii, care şi-au pierdut semnificaţia iniţială, căpătând numai o valoare poetică, fantastică.

În Judeţul Bistriţa Năsăud, muma pădurii este prezentată ca fiind o făptură magică. Până acum 80 de ani, rapsozii populari ai locurilor spun că aceasta noaptea "ciuia" (adică striga, de obicei la lună) şi că uneori se arăta la bordeiele celor ce locuiau aproape de pădure pentru a le cere pieptăn şi unt pentru a-şi face părul frumos şi lucios.[necesită citare] Legenda spune că dacă erai vizitat de muma pădurii nu aveai voie să rosteşti mai mult de trei cuvinte. Dacă rosteai cel de-al patrulea cuvânt muma pădurii îţi lua glasul.[necesită citare] Se mai spune că oricărui curajos care reuşea să o lege pe această făptură i se îndeplinea o dorinţă de către aceasta.[necesită citare]
Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #214 : 13 Noiembrie 2009, 21:38:00 »

Traditia transformarii oamenilor in animale  si invers este foarte veche, devansandu-l cu mult pe Charles Darwin.Ce este Pricoliciul?
Un om care se face strigoi dupa moarte.O legenda dup Mateescu,  povesteste o astfel de intamplare.O redam in randurile urmatoare:(pg.45):
"Un om s-a facut strigoi dupa ce a murit.A mancat noua persoane dintre rubedeniile lui.S-a facut apoi ogar.A umblat apoi cu lupii.Intr-o noapte a urlat la o cruce de piatra impreuna cu 12 lupi din haita lui.Dumnezeu le-a daruit un armasar pe care l-au mancat.S-a dus cu haita la o stana si au atacat oile.Cainii l-au muscat insangerandu-l, si s-a facut om.A spus apoi ciobanilor povestea lui."
In Grecia antica si Egipt se povesteste ca zeii de frica potopului au fugit in Egipt si s-au prefacut in animale.Tot in Egipt se mai obisnuia ca preotii sa-si acopere fata cu niste masti asemanatoare cu acelea de carnaval, dar care reprezentau o anumita zeitate din panteonul lor. In momentul cand preotul se unea in mod sacru cu o pamanteanca, el trebuia sa isi scoata imbracamintea care il consacra si devenea om, pentru ca ziua sa isi reia locul de divinitate si sa se bucure de ritualurile diurne care ii erau consacrate.Acelasi lucru se intampla si in ce priveste preotesele.In afara de aceste evenimente, se mai intampla ca oamenii sa intalneasca in spatiile apropiate asezamintelor lor, acele specii umanoide care nu se desprinsesera in totalitate din animalitate si care erau considerate stramosii lor.Pe masura ce raportul de forte dintre oamenii cavernelor si homo sapiens se schimba, interesul oamenilor incepea sa se diminueze  iar stramosii se intampla sa fie chiar vanati,  considerati ca relicte de specii salbatice care trebuiau ucise.Din acest motiv, unele din aceste creaturi trebuiau sa isi sustina originea divina si sa ii ceara vanatorului sa nu-i ucida, deoarece  sunt ori maica Domnului, ori vreun sfant coborat pe pamant ca sa rezolve o anumita sarcina divina pe care au primit-o de la Dumnezeu.
Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #215 : 14 Noiembrie 2009, 22:40:45 »

In momentul cand citim din cartea cu legende a lui Tony Brill, observam aparitia unor anomalii.Am sa va dau cateva exemple si semnificatiile pe care le prezinta.Astfel, la pg.45, se spune ca pricoliciul este un om care se poate transforma intr-un animal.Ceea ce este interesant ca poate lua duverse chipuri, printre care se pomeneste de o legenda povestita sau din colectia lui Popescu-Ciocanel.
"Dupa ce s-a dezbracat, (omul) s-a dat de trei ori peste cap, si s-a facut un monstru:(vitel cu cap de om).Am fost tentat sa vad in aceasta entitate monstruoasa, Minotaurul dare a trait chipurile in Creta si a fost ulterior omorat de eroul grec Teseu.Dar monstrul in care s-a prefacut omul acela aminteste de monstri inaripati care pazeau portile Babilonului si care erau reprezentati prin niste tauri inaripati cu capete de oameni.Numele acestora era:heruvim sau cherubimIn wikipedia gasim urmatoarea explicatie:
"Heruvim este o clasă specială a făpturilor cereşti, care sunt legate de pristolul Domnului, au aripi, spre deosebire de îngeri, care nu le au.
Conform Vechiului Testament, două sculpturi ale unor făpturi înaripate fabuloase (heruvimi) împodobeau Chivotul Legii din Templul Solomonian din Ierusalim. Sculpturile susţineau pe aripile lor pe nevăzutul Iehova.
Cuvântul heruvim este în limba ebraică la plural (cu terminaţia -im). La singular ar fi heruv, dar în limba română cultică, prin tradiţie, cuvântul heruvim este folosit la singular, cu pluralul heruvimi.[1]
Domnul i-a arătat prorocului Ezechiel o vedenie a celor patru heruvimi. Fiecare din creaturile (heruvimii), pe care Ezechiel le-a văzut (Ezechiel 1:10) aveau chip de leu, viţel, om şi vultur, reprezentând, simbolic, cele patru Evanghelii:
* Marcu vorbeşte despre Împăratul Hristos, care posedă măreţia de rege a leului.
* Luca îl redă pe Iisus, slujitorul lui Dumnezeu care posedă puterea şi slujirea răbdătoare a viţelului.
* Matei îl prezintă pe omul Iisus Hristos, care are toate acele calităţi, pe care Dumnezeu le-a dat omenirii fără de păcate.
* Ioan îl prezintă pe Iisus Hristos, care posedă glorie înaltă şi o stăpânire de vultur? [2]
Heruvimii sunt cei care fac ordine în mişcarea începută şi neîncepută a universului şi lumii materiale. Ei poartă bucuria şi răspândesc iubirea Fiinţei Atotputernice, apărând în ochii muritorilor hărăziţi pentru a-i vedea sub forma unor copii cu aripi. În ciuda drăgălăşeniei lor, heruvimilor le-a fost acordată puterea înţelepciunii lui Dumnezeu şi cea de a păzi Cunoaşterea Supremă.
Heruvimii sunt a doua ceată - după Serafimi - din prima ierarhie cerească. Înseamnă "înţelegere, revărsare de înţelepciune". [3]


Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #216 : 14 Noiembrie 2009, 23:29:34 »

Sa spunem cateva cuvinte despre draci.(pg.52):
"In Retitzel, se afla o pestera in care s-au gasit niste oase curioase.Se spune ca au locuit acolo o sumedenie de draci care au facut multe rele in locurile invecinate."Insemnarea aceasta nu este singulara.La pg.63 putem citi:
"Zmeii inghiteau norii apoi petreceau intr-un loc numit "Piatra talharului", nu departe de pestera Beius.(...) Acesta a locuit in pestera Cuptor de pe povarnisul Vladeasa iar oasele din pestera Beius, sunt ramasitele Zmeului.(Mai trebuie adaugata aici si insemnarea de la nr.10574, din volumul I a cartii lui Brill.)Osemintele acelea pot reprezenta la un moment dat ramasitele de inhumatie in pesteri a omului primitiv, si o cercetare arheologica la fata locului, nu ar fi lipsita de interes.
Cateva cuvinte despre Capcauni.
Fugara urmarita de capcauni, este salvata de omul din cer./Turcii si fata.
Turcii cutreierau tara noastra si faceau ce voiau.Odata au prins o fata pe care o ingrasau cu nuci ca sa o manance fripta.Fata s-a prefacut ca nu stie ca sa se urce pe lopata si cand baba i-a aratat, a aruncat-o in cuptor si a fugit. (Acum am sa rog cititorul sa fie atent la ceea ce citeste, pentru ca textul o sa i se para extrem de cunoscut) Ajungand la o apa, a facut trei cruci si trei matanii, si un om din cer(Dumnezeu/Moise), a ajutat-o sa treaca apa.S-a ascuns apoi intr-o biserica pustie unde a stat trei zile.Turcii venind acasa au mancat din baba si nu si-au dat seama decat cand au vazut sanul ei.De aceea au plecat in urmarirea fetei.Au trecut pe la biserica unde nu au intrat.Fata s-a ascuns apoi intr-o groapa acoperita cu nisip si turcii nu au gasit-o.Omul din cer a trecut-o peste alta apa si fata s-a ascuns intr-o pivnita.Cand a scapat, s-a urcat intr-un copac din padure si a vazut ca nu mai este mult pana in tara.Si luand-o la fuga, a ajuns acasa."
Daca in aceasta legenda Vranceana influenta sau perspectiva este medievala si adusa la omentul istoric al conflictului dintre Tarile Romane cu turcii, intr-o alta legenda circuland prin Transilvania, locul turcilor este luat de capcaun, uneori asimilat cu tatarii.Si aici apar urmatoarele motive folclorice:
-Rapirea a doua fete orfane.
-Punerea lor la ingrasat.
-Pacalirea babei care este arsa in locul lor.
Aici este vorba de inversarea sacrificiului.De fapt fetele orfane il reprezinta pe Moise.Ele reusesc sa scape de moarte datorita substituirii sexului.
-Fuga lor dupa ce au furat haine si bani.
Motivul apare si in Exodul.
-Motivul trecerii Marii Rosii inopt si inecarea capcaunului.
MOtivul este foarte bine oglindit in Exodul.
Deci aceste doua legende puse pe seama capcaunilor nu se leaga in realitate nici de tatari nici de turci, ci de egipteni.
Legenda Drumul Robilor, se refera tot la fuga copiilor lui Israel din Egipt, chiar daca locul lui Faraon este luat aici de catre tatari.
Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #217 : 14 Noiembrie 2009, 23:40:13 »

Netotzii.
Atrag atentia cititorului ca "Netotii" se incadreaza imaginii omului salbatic, al Tatalui Padurii sau Paduroiului, al acelor entitati care ne nelinistesc cu prezenta lor stranie, umbland prin China, Siberia, Africa si America de Nord, cunoscute sub numele de Alma, Chuchuna, Yeren, Yeti, Big-Foot.Ascultati descrierea acestei creaturi care nu este o inventie de-a noastra:
Radulescu-Codin, Legende:
"Netotii erau mari, urati, netunsi, cu par pe tot corpul, si cu plete pana-n pamant.Nu graiau ca oamenii si locuiau in bordeie in pamant.Rapeau dobitoace sau pasari, le omorau, le lasau mult timp pe camp si numai dupa aceea le mancau."
Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #218 : 15 Noiembrie 2009, 09:28:50 »

Ne intoarcem la basmele lui Lazar Saineanu si sa vorbim cateva cuvinte despre "Necuratul".Exista doua tipuri de  Necurati, Diavoli sau Draci.Unii proveniti cultual din  religia crestina, si este cunoscut sub numele de "Ingerul Damnat" care s-a ridicat impotriva lui Dumnezeu, fapt pentru care a fost izgonit din ceruri, si azvarlit pe pamant.Este intr-un fel o ironie, deoarece nici un Dumnezeu sau alta fiinta divina nu si-ar pune in felul acesta creatia in pericol.Aceasta imagine a ingerului damnat se leaga in plan cosmic de planeta Venus, iar in paralela terestra, de regele Babilonului si de prabusirea cetatii si imperiului cu acelasi nume.Tot in acest spatiu cultural, toate divinitatile feniciene, sau aproape toate, se vor transforma treptat pe masura ce crestinismul se va consolida ca religie, in divinitati malefice, care vor ocupa  locuri panteonul diabolic.In felul acesta, Astarte va deveni Astarot, Miki-deus sau Michiduta va fi forma alterata a numelui zeului Melkart, derivand la randul sau din termenul asirian Melek, insemnand Stapan sau Conducatorul, Regele Cetatii.Belzebut, va fi o forma alterata al Zeului Mustelor sau Baal-Zebub. Se spune ca numele acestui zeu se datora numarului mare de muste care apareau la locurile sacrificiilor si care se infruptau din trupurile victimelor.S.a.m.d.
O alta directie de aparitie a diavolului, se leaga de Egiptul antic.Aceasta tara era considerata un fel de iad.Era logic ca vizitatorii intamplatori sau tarile invecinate sa vada in reprezentantii egiptenilor, niste entitati negative, care s-au preschimbat in decursul timpului in creaturi infernale.Grecia antica, va opera la randul ei cu Hadesul care se va transforma in Iadul crestin de mai tarziu.As putea spune ca toate aceste reprezentari suprapuse ale lumii de dincolo, au dus la imaginea pe care ne-o facem astazi despre infern, ca loc de pedepsire a celor pacatosi.Sa nu uitam insa si unele dintre definitiile care poate ca s-au mai estompat intre timp si care se refereau la aceste lumi paralele si negative, ca fiind locul unde erau ingropati cei morti sau unde se duceau acestia, continuand sa traiasca despartiti sau relationand cu lumea noastra.Si mai este iarasi dracul sau diavolul, care desi este de origine cultuala crestina, va avea propria lui istorie culturala, populara.Ceea ce mi se pare foarte interesant, este asocierea diavolului cu Solomon.Astfel, Diavolul locuieste sub pamant unde se afla si scoala diabolica, numita Sholomantza sau Solomonarie, dar nu dupa prototipul atotstiutorului Solomon, ci ca o amintire apocrifa a acestui mare rege .Interesant este ca aici se invatau, toate limbile fiintelor vii, toate tainele naturii si formulele magice farmece si vraji, cunoscute sub numele de "solomonarii".In scoala sunt primiti numai zece ucenici si dascalul este diavolul.Dupa sapte ani de invatatura, diavolul opreste numai un singur ucenic care devine solomonar,Calare pe un balaur el se suie in nori de unde poarta ploi, furtuni si grindini.(pg.565).Avem in acest sens, basmul:Dracul si ucenicul.In ciuda fixarii basmului pe aria culturala ebraica, se pare ca basmul a circulat in spoatiul cultural al Egiptului antic.
In cartea lui Brill, Solomonarii sunt mostenitorii regelui Solomon.Nu dracul este cel care detine puterile absolute vrajitoresti, ci insusi regele Solomon.Dracul nu va face decat sa il substituie mai tarziu pe acesta in traditia populara pe masura ce numele regelui de la Ierusalim se va pierde intr-o nemeritata uitare.
Regele Solomon, a fost un mare vrajitor, care stia sa inchida si sa deschida cerul, sa inghete apoele, si sa faca sa cada roua si grindina.Cei care au mostenit  darurile lui, se numesc solomonari.
Tind sa cred ca este vorba despre transmiterea descendentei.Adica solomonari se numeau toti acei care erau duin sangele lui Solomon si au condus dinastic Israelul, dupa moartea lui Solomon.
Memorat
vanghelis007
Erou
*****

Popularitate: 2
Mesaje: 623


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #219 : 16 Noiembrie 2009, 23:24:48 »

Despre legendele vcechilor greci, vom gasi o serrie de carti interesante,printre care enumar doar cateva:
-Legendele Olimpului de Alexandru Mitru-eu posed in clipa de fata cartea care este scoasa la Chisinau, de editura Hyperion, 1990.
-Ghidul esential de mitologie clasica, de Kevin Osborn si Dana L.Burgess,ed.Paralela 45,
-Dictionarul de Mitologie generala a lui Victor kernbach,
-Miturile lui Homer si gandirea greaca-de Felix Buffiere , Bucuresti 1987, Editura Univers-carte ce se apropie prin continutul ei de intrebarea ta,
-Iliada si Odiseea de Homer, in traducerea lui George Murnu.
Mai exista si alte carti, dar nu are sens sa ne complicam.
Modul cum este formulata intrebarea, nu prea coincide cu continutul raspunsurilor pe care le astepti.Cel putin in aceasta carte a lui Al.Mitru, formularea este urmatoarea:(pg.12):
"Se povesteste in legenda ca lumea noastra cea de astazi: pamantul plin de flori si fructe, cu rauri limpezi si izvoare -soarele, luna, ziua noaptea si vanturile, sufland repezi , n-au fost intotdeauna astfel."
Autorul adopta perspectiva greaca, si povesteste miturile grecesti ca si cum el ar fi grec.Influenta acestei culturi grecesti va fi destul de mare asupra culturii noastre autohtone, dar nu intr-atat incat sa o oculteze cu totul, si sa nu lase vizibil influentele altor culturi  ca aceea indo-europeana si chiar ebraica, la care se adauga bine-inteles puternicul filon autohton, in care zeii si zeitele noastre au fost considerate pe nedrept secundare.Schema generala a credintelor grecesti porneste de la acceptarea haosului, ca generatoare a lumii, respectiv a Pamantului si respectiv a zeitei Gaya sau  Geea.O vom gasi in cult si sub numele de Ge-Mater(Zeita Mama) cu forma de De-Mater sau Demetra.Corespunzator acestei zeitei este Dochia sau Dacia, sub forma de Do-Gheia, adica de pamantulk Dacilor.Dar in loc de Mama, vom intalni forma orientala de Baba(sau batrana, Mama de la inceput, zeita Maa).Barbatul Geei, adica a pamantului, era Uranos, sau Cerul.
Cu Uranus sau Uranos, Geea va da nastere la sase fete si sase baieti, care s-au numit Titani.Primul nascut a fost Oceanul sau Okeanos, iar ultimul se numea Kronos.S-au nascut apoi Ciclopii, trei frati cu cate un ochi in frunte, care invatasera sa faca intr-un locas subteran fulgerele, tunetele si trasnetele.Dupa ciclopi s-au ivit inca trei feciori:hecantohirii sau centimanii, care aveau pe trupurile lor monstruoase cate o suta de brate lungi. Zeul Uranos putea citi in viitor.In felul acesta a descoperit ca unul dintre fiiisai il va omora sau schilodi si ii va lua locul.Din acest motiv, el si-a zavorat toti copiii  in Tartar.Suparata de comportamentul sotului sau, Geea a transformat un diamant stralucitor intr-o secera(luna) , a patruns in tartar si l-a dat fiului sau Kronos ca sa-l doboare pe Uranos.Acesta a iesit din Tartar, l-a pandit pe tatal sau Uranos si pe cand zeul se apropia nestiutor, l-a lovit cu arma aceea in pantece, emasculandu-l, sau taindu-i sexul.Dupa care Kronos devine stapanul lumii in locul tatalui sau.
Memorat
Pagini: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 51
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: