21 Noiembrie 2024, 13:31:40 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: A aparut thrillerul filosofic Pervertirea  (Citit de 14980 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Melania.Zima
Incepător
*

Popularitate: 0
Mesaje: 1


Vezi Profilul
« : 17 Aprilie 2012, 14:05:52 »

Cu romanul său de debut, apărut în 2010 la Editura Herg Benet și reeditat în 2011, intitulat „Sânge satanic”, Cristina Nemerovschi ne-a purtat cu o expresivitate vădită prin mintea unui personaj radical și atroce, care se caracteriza astfel: “Ascult black metal, sunt ateu, lumea mă crede satanist, sunt bisexual, mizantrop, uneori doar misogin, scriu o carte, beau în fiecare zi şi mă droghez în fiecare săptămână”. Cuvintele de mai sus au devenit rapid un leitmotiv printre adolescenți, iar romanul a stârnit controverse, în special în rândul amatorilor de literatură conformistă și cuminte, atât prin limbajul total necenzurat, cât și prin ideile originale și deloc blânde cu care autoarea caracteriza umanitatea și societatea de astăzi. Independent de aceste controverse, “Sânge satanic” a reprezentat atât un succes de critică (primind o serie de distincții literare importante, pentru debut și nu numai) cât și de publicul care a epuizat rapid tirajul primei ediții.

Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi nu s-a lăsat mult așteptat. A apărut la începutul lunii aprilie la Editura Herg Benet, se intitulează “Pervertirea” și, dacă e să-i dăm crezare scriitorului Alexandru Petria, el atestă că tânăra scriitoare “nu s-a cumințit deloc, ba dimpotrivă”. Pervertirea a fost caracterizat drept “un thriller filosofic despre artă, oameni și o nouă (i)moralitate”. Un roman pe 3 voci, un adevărat tur de forță, nihilist și de acestă dată. Critica la adresa societății decadente și umorul negru nu aveau nici ele cum să lipsească.

Iată pe scurt ce se întâmplă în “Pervertirea”:

“Amalia, o adolescentă deloc banală, dispare într-o dimineață de decembrie. În căutarea ei pornesc trei prieteni care sunt, în același timp, și suspecți în cazul dispariției tinerei: un scriitor mizantrop și de succes, un pictor fascinat de lolite, dar și de septuagenare, o prostituată atrasă de tot ce înseamnă sex extrem. Revoltele sociale din februarie 2012 constituie, în premieră în literatura română, o parte din fundalul acțiunii. Căutarea Amaliei reprezintă pentru fiecare dintre cei trei o introspecție dură, o permanentă și caustică analiză a umanității degradate. Pe urmele Amaliei, pășim într-un București underground, cu cluburi dedicate sado-masochismului, dar și cu memorabila și fascinanta Cală, un loc desprins parcă din Călăuza lui Tarkovski.
Alte figuri pitorești apar treptat în rolul de suspecți: o Dominatoare, o adolescentă cu tendințe de nimfomanie, Babuinu – tatăl vitreg al Amaliei, un paznic nebun al Calei, un moș însoțit de o ceată de pelicani.
Imaginația celor trei protagoniști abundă de fabulos, distopic, umor negru, cinism. Singurul subiect pe care nihilismul nu îl atinge este arta. În numele artei, se poate ajunge și la crimă?”


Dacă despre “Sânge satanic”, debutul Cristinei Nemerovschi, se poate spune că a depășit sfera literară, cartea fiind considerată un manifest social și un curent de atitudine în rândul publicului tânăr (romanul are deja un fanclub, o serie de tatuaje inspirate de replicile personajelor și a generat alte manifestări artistice – piese muzicale și poezii dedicate cărții), despre “Pervertirea” se poate afirma că este una dintre cărțile imposibil de uitat ale anului 2012 care va naște, la rândul ei, controverse.


„Mărturisesc că am început să citesc cu emoţii manuscrisul celui de-al doilea roman al Cristinei Nemerovschi. Îmi plăcuse foarte mult Sînge satanic, despre care am vorbit cu entuziasm nereţinut la lansarea de la Iaşi, aşa că îmi era teamă ca al doilea roman să nu mă dezamăgească. Mă gîndeam că poate autoarea, sedusă de succesul primului roman, va fi fost tentată să-i reia reţeta. Mă mai gîndeam că, după un roman atît de reuşit, e foarte greu oricărui autor să menţină ştacheta. Din fericire, după primele treizeci de pagini temerile mele s-au făcut praf şi pulbere. Deşi explorează tot mediul tinerilor „furioşi” de astăzi, povestea e cu totul altfel – avem şi o tramă cumva poliţistă, ba chiar şi o călătorie prin tunelul timpului în urmă cu vreo jumătate de secol, pentru a reveni pînă la mişcările de protest din ianuarie curent! – şi cu totul altfel construită. Deşi arta compoziţiei rămîne una barocă, arborele marii poveşti şi micilor poveşti ce-i cresc pe ramuri, este cumva mai stilizat, ramurile sînt mai puţine şi fructele mai rare. Ansamblul devine însă mai limpede fără a pierde din complexitatea întîmplărilor. Pînă la urmă, deşi comparaţia e aproape imposibil de făcut, s-ar putea ca Pervertirea să bată Sînge satanic. Dar la limită!”(Liviu Antonesei)

“Dacă prin romanul său de debut, “Sânge satanic”, Cristina Nemerovschi a creat controverse atât prin limbajul dezinhibat cât și prin filosofia extrem mizantropică și nihilistă ce-l caracterizează pe enigmaticul M., cu „Pervertirea” autoarea nu pare a se fi cumințit deloc, ba chiar dimpotrivă. Deși supratema romanului este una asupra căreia s-a mai speculat – motivația artei, ce anume îl face pe artist să creeze, prozatoarea ne aruncă însă într-o situație-limită în care personajele, extreme și ele, ucid pentru a perpetua arta. Întrebarea cu care rămâi după: am merge până la crimă în numele artei autentice?” (Alexandru Petria)

“Navigând, cu o abilitate ce denotă un talent absolut remarcabil, între realism sau hiperrealism şi coşmaresc, între halucinaţie şi magma tenebroasă a peisajelor interioare din mintea unui personaj beat sau drogat, Cristina Nemerovschi săvârşeşte veritabile tururi de forţă în schimbarea registrelor stilistice.” (Radu Voinescu)

“Povestea e narată pe trei voci distincte, frapante, ale căror nuclee comune sunt arta, crima și mizantropia. Personajele au toate istorii șocante, care întrec niște limite ale acceptabilității sociale. Epicul este galopant, monoloagele interioare sunt caustice, sexualitatea, animalică, maniacală, deviantă.” (Ioana Vighi)

“ O combinație fabuloasă de Bukowski, Burroughs și Borges, cu accente noir, plus satirizarea savuroasă a românismul decadent” (Crisia Miroiu, editor Fiore Magazine, Australia)

“Romanul scris de Cristina Nemerovschi și albumul Moonspell se anunță evenimentele anului!” (Ștefan Bolea)

*

Cristina Nemerovschi s-a născut pe 10 mai 1980 la București. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, secția Filosofia Culturii, și un master în cadrul aceleiași universități, încheiat în 2005 cu dizertația Despre natura adevărului propozițiilor matematicii și logicii la L. Wittgenstein. A urmat un master și în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice. Din 2009, este redactor al revistei EgoPHobia, unde are și o rubrică permanentă, Cronica nihilistei. A publicat proză, filosofie, critică literară, eseuri, studii în revistele EgoPHobia, Tiuk!, Ateneu, Cultura, Sisif, Fiore Magazine, Noema, Subcultura, Accent Cultural, Suspans.

Sânge satanic a apărut în 2010 la Editura Herg Benet. A fost reeditat în 2011. Romanul a primit premiul Tiuk! pentru debut, premiul Proliteratura pentru Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea Anului 2010, fiind selecționat pentru cea de-a 25-a ediție a festivalului francez Premiers Romans En Lecture.


Romanul “Pervertirea” poate fi răsfoit și comandat online din librăria editurii, aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/promotii-carte/pervertirea-de-cristina-nemerovschi

Sursa: rogrup.net
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: