19 Martie 2024, 13:34:28 *

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
 
   Pagina principală   Ajutor Caută Calendar Membri Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
Autor Subiect: liber cugetator  (Citit de 19447 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
on
Vizitator


Adresa de email
« : 25 Februarie 2013, 09:57:37 »

Ce intelegem prin liber cugetator?
Eu consider nefireasca definitia Dex.

LÍBER-CUGETĂTÓR, liberi-cugetători, s. m. Adept al unui curent ideologic care promovează o atitudine critică față de religie și față de biserică. – Liber2 + cugetător (după fr. libre-penseur).
Sursa: DEX '98 (1998)

Mi se pare asa de ciudata acesta definitie, incat de fiecara data simt ca trebuie sa fac asta:  yahoo_ooooh
De ce sa raportam la religie, toate definitiile ce catalogheaza optiunile de gandire ale oamenilor? Ce treaba are asta cu libertatea de a cugeta a omului si a umanitatii?
Consider a fi o relicva a unor epoci, dar nu un reper al libertatii de exprimare a unui cetatean al existentei celei necuprinse.
E ca si cand as defini: medic =  cineva care nu e inginer
sau
tampit = ignorant in privinta istoriei iutilor.
Eu de exemplu nu ma regasesc in nici o definitie din Dex, referitor la "optiunea mea ideologica" (doar daca nu cumva imi scapa vreuna).
Memorat
Lucian Velea
Administrator
Senior
*****

Popularitate: 51
Mesaje: 460



Vezi Profilul WWW Adresa de email
« Răspunde #1 : 25 Februarie 2013, 11:05:02 »

Cuvintele pot avea şi un sens legat de momentul istoric în care au apărut. Cândva, religia (creştină) era impusă în Europa. Dacă veneai cu alte idei, puteai ajunge chiar pe rug. Deci nu erai liber să cugeţi cum vrei. Aşa că cei care îndrăzneau totuşi să cugete fără restricţii era logic să fie liber-cugetări.

Din punctul meu de vedere, există şi o diferenţă între "liber cugetător" (cum aţi scris în subiect) şi "liber-cugetător" (cum aţi scris în mesaj). Prima expresie are un sens mai larg, a doua - sensul din dicţionar.
Memorat
on
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #2 : 26 Februarie 2013, 10:41:07 »

Oameni noi, vremuri noi (sau invers).
Ori inertia celor ce se ocupa cu actualizarea Dex-ului e cam mare (apreciez eu desigur) ori reprezentantii "religiei si bisericii", au inca o mare influenta in Romania.
Eu ma consider liber cugetator si imi pare aberant in acesti ani, sa mai legam optiunile ideologice ale oamenilor de religie, biserica sau de dumnezeu.
Nu ai voie (conform Dex) sa nu incluzi conceptul de divinitatea in optiunile tale ideologice deoarece esti catalogat ca ateu; nu poti sa ai alte obtiuni ideologice decat "biserica", intrucat esti catalogat drept liber-cugetator; dar ma intreb si eu, oare nu a sosit vremea ca Dexul sa fie schimbat?
Hai, nu spun sa ii numim pe credinciosi "A-liberi cugetatori", dar cel putin sa nu mai amestecam sarea cu zaharul.
E nefiresc sa nu ai in Dex-ul tarii tale un termen (expresie) si o definire in care sa te regasesti ideologic, din cauza unei cratime cu valoare de "... promovează o atitudine critică față de religie și față de biserică."
Eu nu promovez o atitudine critica fata de biserica, nu sunt credincios de nici un fel, nu sunt nici ateu (consider ca e posibil sa existe ceva ce ar putea fi considerat un fel de dumnezeu, nu stiu cat e de probabil insa, dar posibil e) dar nici agnostic; daca exista si o lege prin care se hotara inexistenta celor ca mine, trebuia sa fiu ucis sau deveneam o fantoma?
Memorat
SIlviu Olexsiuc
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #3 : 28 Decembrie 2014, 19:50:55 »

Dragii mei,
Conditia de ' liber cugetator' nu are sau nu trebuie sa aiba nici o legatura cu religia recte biserica.
  Inteleptii nostrii de prin Academie(unii),si de aiurea,inclusiv cei ce isi umplu timpul scornind definitii care mai de care mai docte si chiar lingusitoare in cazul in dezbatere,ca sa aiba ce sa atirne in Dex'ul romanesc,atita pot ,atit ii duce capul.
  Hai sa-i lasam.
 Dupa umila mea parere,sa fii liber cugetator,inseamna sa ai curajul sa privesti mai sus si mai de sus(fara caracter peiorativ),si sa te exprimi or   de cite ori sau oricare ar fi conjunctura.
Memorat
Pagini: [1]
  Trimite acest subiect  |  Imprimă  
 
Schimbă forumul: